Закушуємо з ножа. Сьогодні – день народження закруглення столового прибору

Микола Кузнецов  |  Середа, 13 травня 2009, 08:39
13 травня 1637 року Кардинал Рішельє, пам'ятаючи про своїх ворогів, наказав закруглювати всі кинджали, які використовувалися за їжею для нарізування м'яса, створивши таким чином столовий ніж.
Закушуємо з ножа. Сьогодні – день народження закруглення столового прибору

Крім того, 13 травня в 1829 році незабутній Олександр Сергійович Пушкін попросив руки Наталії Гончарової, після чого відправився з Москви на Кавказ в діючу армію. Як відомо, Гончарова йому тоді відмовила, що не перешкодило йому засвататися до неї ще раз за рік, а в 1837 через неї загинути на дуелі.

Також цього дня...

...в 1857 – через безглузді чутки про те, що впадуть високі будинки, парижани в паніці покинули місто.

1865 – відкритий Новоросійський університет в Одесі (зараз Одеський національний університет імені І. І. Мечникова).

1895 – в США згоріла лабораторія Ніколи Тесли, американського винахідника, серба за національністю. У вогні загинули журнали з записами експериментів і досліджень в області радіо, рентгенівського випромінювання, бездротової передачі звуку, передачі енергії і саморушних екіпажів, на які Тесла не встиг оформити патент або запустити у виробництво. Зокрема, ще в 1893 році Тесла побудував хвилевий радіопередавач і продемонстрував його роботу. У 1943 році Верховний суд США підтвердив права Тесли на винахід радіо.

1920 – в манчестері на конференції лікарів-дантистів цукор названий головною причиною хвороби зубів. Щоб уникнути згубних наслідків рекомендувалося після солодощів пити сухе шампанське. Вдала профілактика, підтримуємо!

1924 – СНК СРСР прийняв ухвалу про реорганізацію кіносправи. Ідеологічні функції передавалися республіканським наркоматам освіти, монополію на прокат картин брала на себе держава.

1927 – в Германії відбувся крах фінансового і економічного ринку («Чорна п'ятниця»).

1935 – лист ЦК ВКП(б) про перевірку партійних документів, що підсилило розпочаті репресії проти «ворогів народу», що послідували за вбивством С. М. Кірова.

1992 – Верховна Рада України відмінила декларацію про незалежність Криму.

Про великих світу сього

У 1814 році народився Едуард Іванович Губер, поет і перекладач, що переклав російською мовою «Фауста» Гьоте. Познайомився з Пушкіним в 1835 році, після того, як знищив першу редакцію свого перекладу, заборонену цензурою. Дізнавшись про це, Пушкін відвідав петербурзьку квартиру Губера і залишив йому візитну картку. За наполяганням Пушкіна взявся за другий переклад. Поет сам редагував роботу Губера і клопотав про її публікацію. Після смерті Пушкіна юний перекладач впав в депресію і написав декілька трагічних віршів на смерть свого кумира. Переклад «Фауста» вийшов в 1838 з присвяченням Пушкіну.

1849 – Панас Мирний (справжнє ім'я Опанас Якович Рудченко), український письменник («Хіба ревуть воли, як ясла повні?», «Лімерівна», «Повія»).

1923 – Ісаак Йосипович Шварц, радянський композитор, автор музики до багатьох театральних вистав і кінофільмів («Біле сонце пустелі», «Солом'яний капелюшок», «Втеча містера Мак-Кінлі»), заслужений діяч мистецтв Росії.

1950 – Стіві Уандер (справжнє ім'я Стівіленд Джадкінс Моріс), американський співак і композитор, сліпий від народження.

Не чокаючись

У 1916 р. помер Шолом Алейхем, єврейський письменник.

У 1933 році наклав на себе руки український письменник, публіцист Микола Хвильовий (справжнє прізвище Фітільов).

2001 – Олексій Андрійович Туполев, генеральний конструктор літаків, доктор технічних наук, професор, академік РАН, Герою Соціалістичного Труда.

2002 – Валерій Лобановський, легендарний радянський і український футбольний тренер.

У Харкові

У травні 1768 ріку Харківський губернатор Щербінін звертається до Преосвященного Порфирія (єпископ Білгородський Порфирій Крайський – вищий начальник Харківського Колегіуму) з проханням про призначення особливого вчителя, який міг би викладати катехізис учням Колегіуму і додаткових класів.

Вибір відповідної для цього особи, визначення годин і так далі брав на себе преосвященный; але навряд чи Щербінін не мав тоді на увазі свого власного кандидата – і цим кандидатом був не хто інший, як Григорій Саввовіч Сковорода.

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

comments powered by HyperComments