14 травня – Найвеличніший День для офісних і будь-яких інших працівників, які мають начальство. Точніше, навпаки: яких начальство...

Микола Кузнецов  |  Четвер, 14 травня 2009, 08:43
14 травня – День народження вазеліну. У цей день в 1878 році назва «вазелін» була запатентована як торгова марка. І чарівна мазь почала свою визначну ходу по планеті, за що і пропонується охайненько випити.
14 травня – Найвеличніший День для офісних і будь-яких інших працівників, які мають начальство. Точніше, навпаки: яких начальство...

Всім відомий косметичний і лікувальний засіб винайшов англієць Роберт Чезбро, що емігрував до Америки. Коли в 1859 році почався нафтовий бум, він, хімік за освітою, зацікавився цією справою. Спілкуючись з нафтовиками, він звернув увагу на парафінообразну масу, яка липнула до бурів і забивала насоси. Робочі відмітили, що ця гидота допомагає при опіках і порізах. Роберт почав експериментувати з речовиною, випробуючи її на собі.

Він зумів виділити корисні інгредієнти і назвав спочатку отриманий засіб нафтовим желе, яке почав виробляти з 1870 р. Але популярністю воно не користувалося, оскільки все пов'язане з нафтою асоціювалося з легким возгоранням. Тоді йому прийшла блискуча ідея назвати мазь вазеліном. Це похідне від двох слів: німецького «wasser» – вода і грецького «elaion» – оливкове масло. Різні сорти вазеліну застосовуються в медицині, електротехнічній промисловості, для пропитки паперу і тканин, як антифрикційне і захисне мастило. Шрами і опіки, нанесені під час дослідів, благополучно зажили, і винахідник прожив 96 років.

Також цього дня...

...у 1853 р. в США запатентували згущене молоко.

У 1856 р. Чарльз Дарвін приступив до здійснення підступного плану з перетворення людського минулого в мавпяче, почавши роботу над «Походженням видів».

У 1975 р. київське «Динамо» вперше виграло футбольний Кубок Кубків.

У 1988 р. почалося виведення радянських військ з Афганістану. Закінчилася війна, що забрала життя 500 тис. афганців. Радянський Союз втратив 13300 осіб.

У 1996 р. в Лондоні на горе мільйонам прихильниць відбулося весілля Антоніо Бандераса і Мелані Грифіт.

Про великих світу сього

У 1553 р. народилася Маргарита де Валуа, королева Наваррська, французька правителька, відома як «королева Марго».

У 1686 р. – Габрієль Данієль Фаренгейт, німецький фізик, який першим використав ртуть в термометрі.

У 1727 р. – Томас Гейнсборо, англійський живописець і малювальник, що створив портрети і пейзажі, які відрізнялися дивовижною легкістю і натхненністю, наприклад, «Віз з женцями» і «Дівчинка з поросятами».

У 1901 р. – Самвел Мкртчан, вірменський актор, правильне вимовлення прізвища якого є індикатором ступеня алкогольного сп'яніння.

У 1942 р. – Валерій Миколайович Брумель, олімпійський чемпіон 1964 року, рекордсмен світу з стрибків у висоту. Тричі поспіль – в 1961, 1962 і 1963 рр. – визнавався кращим спортсменом світу. Його світовий рекорд був побитий лише за вісім років. Спортивна кар'єра великого спортсмена урвалася на самому зльоті, коли в 1965 році в результаті мотоциклетної аварії він ледь не позбувся ноги. Тоді ж став знаменитим лікар Ілізаров, який поставив спортсмена в буквальному розумінні на ноги. На початку 60-х Брумелю не поступався в популярності тільки Юрій Гагарін. Всі стадіони, на яких виступав спортсмен, були переповнені.

У 1944 р. – Джордж Лукас, американський кінорежисер, продюсер і сценарист. Його уява розвивалася завдяки достатку книг-коміксів в магазині батька. Він написав і поставив «Зоряні війни», написав і був продюсером фільму «Імперія завдає удару у відповідь» і «Повернення Джедая». Коли в 1977 Джордж Лукас за 10 млн. дол. зняв фільм, що називався тоді просто «Зоряні війни», продюсери студії «XX Century Fox» обдумували, чи не перетворити його на телесеріал: дуже вже маловірогідним здавалося, що глядач піде на фільм з напівдитячим сюжетом і без зірок. Проте, після виходу на екран «Зоряні війни» побили всі рекорди, на декілька років перетворившись на самий касовий фільм всіх часів і народів. А зараз масова істерія по В привела до появи нової релігії – джедаїзму.

У 1961 р. – Тім Рот, дуже хороший англійський і злегка американський кіноактор, що підтверджується значним списком перебачених ним режисерів. Першою його серйозною роллю стала участь в телевізійному фільмі «Зроблено в Англії». Потім він грав у Майка Лі, Стівена Фрірза, Пітера Грінуея, Тома Стоппарда, Квентіна Тарантіно.

У 1965 р. – Сергій Лемох (справжнє прізвище – Огурцов), заслужений лідер групи «Кар-Мен», піонера евроденса на пострадянському просторі.

Не чокаючись

14 травня 1899 року помер Ларс Фредрік Нільсон, шведський хімік, що відкрив в 1879 році хімічний елемент скандій, атомна вага і властивості якого відповідали передбаченому в 1870 році Д. І. Менделєєвим экабору.

1987 – Рита Хейворт (справжнє ім'я Маргарита Кармен Кансино), американська актриса і танцівниця.

1998 – Френк Синатра, американський співак.

У Харкові

Загальна цифра населення міста Харкова за протоколом міського статистичного комітету від 14 травня 1862 року показана в 50301 осіб (25842 чоловіки і 24459 жінок).

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

 

comments powered by HyperComments