Все в Першу столицю (рашн стайл). Сьогодні ДН у міста Леніна та Петра

Микола Кузнецов  |  Середа, 27 травня 2009, 08:28
27 травня – День народження Санкт-Петербурга aka Петрограда, aka Ленінграда aka Пітера. Треба випити стільки, щоб Нева здалася дрібною – словом, до повного розведення мостів в мізках.
Все в Першу столицю (рашн стайл). Сьогодні ДН у міста Леніна та Петра

Якщо вірити Вікіпедії, Санкт-Петербург (під цією назвою – з 16 (27) травня 1703 до 18 (31) серпня 1914 і з 6 вересня 1991; раніше носив назви: з 18 (31) серпня 1914 до 26 січня 1924 – Петроград; з 26 січня 1924 до 6 вересня 1991 – Ленінград; розмовна назва – Пітер, Петербург) – місто федерального значення Російської Федерації, адміністративний центр Північно-Західного федерального округу, місце знаходження найвищих органів влади (приколіться) Ленінградської області. У XVIII-XX століттях – столиця Російської імперії.

Найпівнічніше в світі місто, населене більш ніж одним мільйоном осіб. Найбільше в Європі місто, що не є столицею. І просто красивий і наромантичніше місто Росії, що приносить йому конкретні туристичні бариші. Побратим Харкова, з яким має купу схожих рис: Перша столиця, мільйонник, столиця року в своїй країні і взагалі – як не випити за братана?

Також цього дня...

...у 1937 р. в Сан-Франциско урочисто відкрився міст над протокою Золоті ворота — один з найгарніших в світі. Міст завдовжки 1280 метрів з шістьма рядами руху і двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах завтовшки 93 см, закріплених на сталевих опорах заввишки 227 м. Міст використовують і численні самовбивці. Паадоксально, але україна теж має відношення до цього інженерного дива: подеякують, що прототипом легендарних «Золотих воріт» став Ціпний міст в нашому рідному Києві. Український варіант до наших часів, на жаль, не зберігся, зато свого часу змусив весь світ ахнути від захвату. Ну як тут не надіхнутися, не запишатися і не випити ще раз?

Також в цей день

У 1977 р. фірма грамзапису «Virgin» випустила сингл панк-гурту «Sex Pistols» «God Save the Queen». Пісня була відразу ж заборонена для британського радіомовлення, але, проте, зайняла перше місце в списках бестселерів, причому в деяких виданнях замість назви пісні стояв порожній рядок.

У 1994 р. Олександр Солженіцин повернувся до Росії після двадцяти років вигнання.

У 2000 р. з самого ранку в Італії були зупинені комп'ютери всіх інформаційних агентств. Таким чином почався 24-годинний страйк всіх співробітників засобів масової інформації. Журналісти вимагали відновлення загальнонаціональної трудової угоди. Коротше, підвищення зарплати хотіли.

А навіщо?..

У 1985 р. мешканці англійського села Гуд-Істер за 7 годин сплели гірлянду з квітів завдовжки 2120 метрів.

У 1988 р. американцем Дейлом Нельсоном в Пенсільванії був встановлений рекорд: за 24 години він зробив 301 стрибок з парашутом.

У 1991 р. в Книгу рекордів Гіннесу потрапили два американські витівники: Джеймс Деді метнув виноградину на 99,82 м, а Пол Джей Тавілла зумів зловити її ротом.

У 2000 р. викладач Хартфордширського університету (Великобританія) Річард Вайзмен організував в Лондоні погоню за примарою обезголовленої британської королеви Катерини. У гонитві брали участь декілька сот осіб. За даними Вайзмена, примара Катерини, страченої власним чоловіком королем Генріхом VIII (засновником англіканської Церкви), особливо активно переміщається в лондонському палаці Хемптон і його околицях. Версію Вайзмена повністю підтверджувала в інтерв'ю «Guardian» прес-секретар королівського палацу, яка заявила, що існування і... гм... життєдіяльність примари підтверджуються багатьма прямими і непрямими ознаками. Для локалізації примари королеви використовувалися спеціальні прилади термічного спостереження. Не зловили. Мабуть, було мало самі знаєте чого.

Про великих світу сього

А в Росії в один день з Золотими воротами (27 травня 1937 р. – для тих кому лінь прокрутити сторінку вгору) народився письменник Андрій Георгійович Бітов. Широко відома пов'язана з ним історія: одного разу він вдарив поета Вознесенського. На товариському суді Бітов сказав:
– Вислухайте мене і ухваліть об'єктивне рішення. Я розповім, як це трапилося, і тоді ви зрозумієте мене і пробачите. Бо я не винен. І зараз це буде ясно.
– Ну і як була справа? – поцікавилися судді.
– Заходжу я в «Континенталь». Стоїть Вознесенський. А зараз відповідайте, чи міг я не дати йому по фізіономії?!.

Дійсно...

У 1922 цього дня народився Крістофер Лі (Christopher Frank Carandini Lee), американський актор («Собака Баськервілей», «Мумія», «Распутін», «Людина з золотим пістолетом», «1941», «Зоряні війни», епізоди 2,3, а також культовий дитячий фільм «Міо, мій Міо»).

У 1960 р. Світ вступив в «час дзвіночків»: на світ з'явився поет і музикант Олександр Башлачов.

27 травня 1970 року народився Джозеф Файнс, англійський кіноактор («Закоханий Шекспір», «Ворог біля воріт»), молодший з братів.

Не чокаючись

1840 рік – 27 травня помер Нікколо Паганіні, італійський скрипаль-віртуоз, композитор.

1960 – Джеймс Монтгомері Флегг (James Montgomery Flagg) (р. 1877), американський художник, що намалював під час першої світової війни знаменитий плакат з дядьком Семом «I Want You».

2002 – Віталій Соломін, актор театру і кіно, народний артист Росії.

У Харкові

У 1978 році Володимир Висоцький виступив в Харківському театрі музичної комедії. Після цього відбулися ще два харківські концерти: у Палаці студентів і Палаці спорту.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments