1 червня – День захисту квітів життя від цього самого життя

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 1 червня 2009, 09:15
Так історично склалося, що головний ресурс людської раси – діти – виявився найбільш незахищеним. Через нафту розв'язуються війни, через золото люди укладали інших з кольта, але втілення майбутнього виявилося другорядним.
1 червня – День захисту квітів життя від цього самого життя

Чому ця перманентна несправедливість була непомічена аж до 20 століття – історія замовчує, за що їй конкретний антиреспект. Але в 1949 році жінки (хто ж ще) цей парадокс поховали. У листопаді 1949 року в Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок День захисту дітей став реальністю. Вперше цей день святкувався в 1950-му році.

І неважливо, чи є у вас карапуз, чи ви терпіти не можете слинявих немовлят, випити просто необхідно. Бо ці карапузи – наше майбутнє. І хто знає, як наша відмова «омити» їх сьогодні агукатиметься нам років через 15!

Також цього дня...

...в 17 році до н.е. на секулярні (сторічні) іграх 1–3 червня римський принцепс Август відзначив початок нової ери – ери загального миру. Її вищими цінностями він проголосив вірність, мир, честь, моральність і мужність. Перші секулярні ігри – свято жертвопринесення підземним богам – відбулися в 249 р. до н.е. під час першої Пунічної війни і повинні були потім повторюватися кожні сто років, але в 49 р. до н.е. не відбулися через громадянську війну. Август відновив стародавню традицію.

1862 – На всій території США заборонене рабство.

1863 – Перший керований політ на дирижаблі «Аерон-1» без двигуна. Дирижабль міг відриватися від землі, літати проти вітру і здійснювати плавну посадку. Це відбувалося за рахунок переміщення кабіни і нахилу дирижабля вгору або вниз. Політ здійснювався за рахунок скидання баласту.

1869 – Американський винахідник Томас Едісон отримав перший патент на електричний реєстратор голосування.

1880 – в будівлі банку Нью-Хейвена (шт. Коннектікут) встановлений перший платний телефон – передвісник сучасних таксофонів.

1925 – створена американська автомобільна компанія «Крайслер».

1938 – вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився найзнаменитіший герой коміксів Супермен. Журнал коштував 10 центів, до 1995 екземпляри, які збереглися з тих часів, продавалися за ціною понад $75 000. Автором пригод Супермена був Джері Сігел, а художником – Джо Шустер.

1965 – письменнику Михайлу Шолохову присуджена Нобелівська премія з літератури.

1967 – Вийшов альбом «Бітлз» «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» – кращий альбом всіх часів і народів за версією журналу «Rolling Stone».

1980 – Почав роботу телеканал Теда Тернера «CNN» (Cable News Network), перший цілодобовий інформаційний канал.

Про великих світу сього

У 1804 році народився Михайло Іванович Глінка, російський композитор, родоначальник російської класичної музики («Іван Сусанін», «Руслан і Людмила», «Камаринська», «Ніч в Мадриді»).

У 1926 з'явилася на світ Мерілін Монро (справжнє ім'я Норма Джин Мортенсон), американська актриса.

У 1937 р. – Морган Фрімен, американський актор. Примітний тим, що всі фільми, в яких він грав, були номіновані на «Оскар».

У 1955 р. – Євгенія Симонова, актриса («В бой йдуть одні старики», «Афоня», «Звичайне диво»).

Не чокаючись

1 червня 2008 року помер Верб Сен-Лоран, французький модельєр.

У Харкові

1 червня 1881 року в Харкові почав функціонувати водопровід. Ось.

 

comments powered by HyperComments