Смикай. Смикай! СМИКАЙ! А зараз – пий: за сміливих кицьок, парашути і залізний рух

Микола Кузнецов  |  Середа, 3 червня 2009, 09:33
Цього дня в 1785 році в Лондоні випробуваний перший парашут, винайдений Франсуа Бланшаром. Першою парашутисткою стала кицька, яку скинули з повітряної кулі з 300-метрової висоти.
Смикай. Смикай! СМИКАЙ! А зараз – пий: за сміливих кицьок, парашути і залізний рух

Тварина вдало приземлилася.

На більшості сучасних лікеро-горілчано-пивних пляшках теж є девайс, дивно схожий на парашутний трігер, за який треба смикнути. Отже всі ми трохи парашутисти.

Як тут не пригадати народну гру «спуститися на парашуті». Це коли з жорстокого бодунища береться один друг і пляшка горілки – і по 30 грамів на півгодини. Щоб, значить, і голова не боліла, і рецидиву не сталося. Хоча, буває, парашути не розкриваються. Ну що ж, тоді бігом – за запасним парашутом в пивний ларьок.

Крім того, 3 червня в 1869 році було відкрито рух на Курсько-Харківсько-Азовській залізниці.

Південна залізниця, раніше Курсько-Харківсько-Азовська, – одна з найстаріших залізниць Російської Імперії (1869) і одна з найбільших доріг нинішньої України. Її довжина складає більше 3000 км., розгорнена довжина головних шляхів перевищує 4000 км.

Відзначимо, що дорога включає управління ПЗ на привокзальній площі Харкова, яке у свою чергу є пам'ятником архітектури, а також позакласну пасажирську станцію Харків-Пасажірський з Південним вокзалом і багато чого іншого.

А ще сьогодні Всесвітній день свободи друку і... Міжнародний день мовчання.

Також цього дня...

...в 1837 році під Лондоном був відкритий перший в світі іподром для гонок з перешкодами.

1896 – підписаний секретний договір, за яким Китай дозволив Росії будувати Східно-Китайську залізницю. Просто сьогодні другий день залізничника, походу.

1911 – професор Петербурзького університету Б. Л. Розінг за допомогою електронно-променевої трубки отримав зображення крапки, яка світилася, – перша в світі телепередача.

1930 – в Празі, в палаці «Радіо», відбувся вечір, присвячений пам'яті В. Маяковського, який закінчився співом «Інтернаціоналу» і демонстрацією на Вацлавськой площі.

1931 – у Великобританії телебачення ВВС провело пряму трансляцію фінальних заїздів з скачок «Дербі».

1941 – з рішення Політбюро ЦК ВКП(б) 3 червня 1941: «Дозволити Наркомзовнішторгу з особливих запасів провести постачання до Німеччини у виконання договору: міді 6000 тонн, нікелю 1500 тонн, олова 500 тонн...» От бачите, як ми до них: і те, і се, а вони, падли, за два тижні на нас з танками і гарматами (нічо, ми за 70 років на них Луценка спустимо, п'яний міністр страшніший за гармати)!

1954 – в Сахарі виявлена гробниця староєгипетського фараона Санхета (приблизно 2570 рік до н. е.).

1964 – дебют «Rolling Stones» на американському телебаченні в програмі «Шоу Діна Мартіна».

1970 – синтезовано перший штучний ген.

1980 – внаслідок помилки американського комп'ютера, який повідомив про радянський ядерний напад, в США оголошена ядерна тривога. Збій дав один з комп'ютерів системи NORAD (Північноамериканське Командування Авіакосмічної оборони\North American Aerospace Defense Command). Протягом десяти хвилин світ знаходився на краю ядерної війни. Як з'ясувалося пізніше, причиною збою став дефектний чіп вартістю в 46 центів. 46 американських копійок – ціна війни.

Про великих світу сього

У 1469 році народився Нікколо Макіавеллі, італійський державний діяч і мислитель.

1891 – Михайло Булгаков, радянський письменник, для якого і слівце «культовий» – пріснуватий епітет. Автор романів «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Біла гвардія».

1933 – Джеймс Браун, американський виконавець музики соул.

1956 – Наталія Андрійченко, радянська і російська актриса театру і кіно («Мері Поппінс, до побачення», «Військово-польовий роман», «Сибіріада»).

Не чокаючись

У 1973 році 3 травня помер Юрій Олексійович Васнецов, книжковий графік і живописець.

2000 – Мамука Кикалейшвілі, грузинський актор («Паспорт», «На Дерібасівській гарна погода...»).

У Харкові

3 червня 1899 року Харківська міська дума ухвалює встановити в Театральному сквері пямятник-бюст О. С. Пушкіна. Сам пам'ятник буде відкритий лише в 1904 році, 26 травня.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments