Одягаємо кольчугу, ділимося на тролів, орків і ельфів і йдемо в ліс – мочити фашистів!

Микола Кузнецов  |  Середа, 29 липня 2009, 09:20
29 липня 1954 року відбулася публікація першої частини трилогії Дж. Рональда Руела Толкіна «Володар кілець».
Одягаємо кольчугу, ділимося на тролів, орків і ельфів і йдемо в ліс – мочити фашистів!

«Володар кілець» (англ. The Lord of the Rings) – один з найпопулярніших творів в жанрі фэнтезі. Вперше роман був опублікований в 1954–1955 роках лондонським видавництвом Allen & Unwin. Роман був опублікований в трьох томах (Братство кільця / Дві фортеці / Повернення Короля), що викликало деяке незадоволення Толкіна, який був проти подібного розділення.

Роман створив цілу субкультуру, що майже на рівних змагається з Самими «Зоряними війнами». Толкієнський світ найчастіше експлуатують для моделювання фэнтезійно-історичних ігор «на природі».

А ще в цей день народився великий і жахливий Беніто Муссоліні– італійський політичний діяч, літератор, лідер фашистської партії («дуче»), диктатор, що очолював Італію (як прем'єр-міністр з 1922 по 1943 рр.). Перший маршал Імперії.

Саме дуче належить авторство терміну «фашизм». Якщо у вас не пропало бажання рясних узливань, наповнюйте келихи. Тільки за день народження, мабуть, сьогодні вип'ємо, не чокаючись.

Життя Беніто прожив вельми бурхливе. Не перераховуватимемо пам'ятні дати його «великої» біографії, відзначимо лише, що смерть була відповідно його тлінному існуванню: італійця і його коханку Клару Петаччі 28 квітня 1945 року розстріляли партизани. Їх тіла були перевезені до Мілана, де на площі П’яцца Лоретто обох повісили догори ногами.

Також цього дня

1586 – Єрмаком засноване місто Тюмень на річці Турі.

1858 – під тиском США Японія відкрила для іноземців Токіо і Осаку.

1864 – в череві акули, спійманої з яхти «Дункан», була знайдена пляшка з трьома записками, кинута потерпілими корабельну аварія капітаном Грантом і двома матросами. Початок дії романа Ж. Верна «Діти капітана Гранту».

1907 – сер Роберт Бейден-Поуелл заснував у Великобританії організацію бойскаутів.

1914 – пущена в хід перша трансамериканська телефонна лінія «Нью-Йорк – Сан-Франциско».

1918 – більшовиками закрита газета Максима Горького «Нове життя».

1923 – Альберт Ейнштейн виголосив пацифістську промову в Берліні.

1965 – прем'єра в Лондоні другого фільму «Бітлз» – «Help!». На прем'єрі була присутня королева Великобританії, а фільм пізніше отримав перший приз на кінофестивалі в Ріо-де-Жанейро.

1966 – Боб Ділан розбився на своєму мотоциклі «Тріумф 55» біля свого будинку під Вудстоком. Зламавши декілька шийних хребців, отримавши струс мозку і рвані рани обличчя і голови, музикант тиждень знаходився в критичному стані і місяць був прикований до ліжка. Наслідками аварії були амнезія і частковий параліч. На публіці Ділан з'явився лише за дев'ять місяців.

1967 – американський хіт-парад очолила пісня групи «The Doors» «Light My Fire», що зберігала перше місце 3 тижні.

1974 – на каналі NBC пройшов дебют ігрової програми «Вгадай мелодію».

1981 – в Лондоні відбулося весілля спадкоємця англійського престолу принця Чарльза і Діани Спенсер.

Про великих світу сього

У 1817 році народився Іван Костянтинович Айвазовський (справжнє ім'я Ованес Айвазян), всесвітньо відомий російський художник-мариніст.

1907 – Борис Петрович Корнілов, поет, автор слів знаменитої «Пісні про зустрічного» («Нас ранок зустрічає прохолодою») Дмитра Шостаковича.

1915 – Павло Петрович Бондарєв, радянський актор театру і кіно, народний артист СРСР («Подвиг розвідника», «Повість про справжню людину», «Приборкувач тигрів», «Проданий сміх»).

1940 – Вітаутас Томкус, радянський литовський актор («Кортик», «смок і Малюк», «Балада про доблесного лицаря Айвенго»).

1945 – Мірча Луческу, румунський футболіст і футбольний тренер, діючий володар Кубка УЄФА – під його керівництвом трофей взяв донецький «Шахтар». Характерно, що М. Луческу з підопічними може стати вічним власником трофея, тому що цей чемпіонат у форматі саме «Кубка УЄФА» припинив існування в 2009 році. Тепер замість нього – Ліга Європи.

1973 – Стівен Дорфф, американський актор.

1981 – Фернандо Алонсо, двократний чемпіон світу і пілот «Формули-1».

Не чокаючись

У 1844 році помер Франц Ксавер Вольфганг Моцарт, композитор і піаніст, син Вольфганга Амадея Моцарта.

1856 – Роберт Шуман, німецький композитор.

1890 – покінчив життя самогубством голландський художник Вінсент Ван Гог.

1995 – помер Леонід Бакштаєв, радянський і український актор театру і кіно («Бумбараш», «Ати-бати, йшли солдати», «Вбити шакала»).

У Харкові

Ухвалою Комітету Оборони при Раді Народних Комісарів СРСР від 29 липня 1939 року Павло Сухой зі своїм колективом переводиться на завод №135 у Харкові. Тут Павло Осиповіч – головний конструктор нового ОКБ-135. Тут же успішно впроваджений в серію літак ББ-1 (Су-2).

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments