Під звуки саксофона п'ємо шампанське. Але бережемо очі!

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 4 серпня 2009, 09:27
Цього дня в 1901-му на світ з'явився Луі Армстронг, найбільший джазовий музикант XX століття. Отже саксофон в одну руку, стакан – в іншу, і вперед, з музичкою!
Під звуки саксофона п'ємо шампанське. Але бережемо очі!

А ще, якщо вірити народному календарю, сьогодні – день Марії Магдалини. Громовий день. На Марію Магдалину в полі не працюють – гроза вб'є. На Марію сильні роси – льони будуть сірі й косі. Стелят льони по росній траві. На Марію виймають квіткові цибулини. Марія Магдалина - ягідниця, сладосниця.

Дотримуючи заборону працювати в полі, селяни відправлялися в ліс за ягодами. Йшли в ліс, головним чином, жінки, дівчата, діти, підлітки. Там, щоб не загубитися, аукалися, співали пісні.

От так от. Отже нічого в полі пахати, краще давайте пити. До того ж приводів ще залишилося сила-силенна. Наприклад…

...в 1687 році гетьманом України був вибраний Іван Мазепа.

У 1693 р. — Французький чернець Дом Періньйон відкрив секрет виготовлення шампанського.

У 1774 р. в Криму, у села Шуми (нині Кутузівка), під Алуштою, в бою з турками був важко поранений 29-річний підполковник Михайло Кутузов. У військовому рапорті говорилося про те, що куля, «ударивши його між оком і скронею, вийшла безперервно в тому ж місці на іншій стороні обличчя», а Гаврило Державін написав про це: «Смерть крізь його голову промчала». На здивування лікарів, Кутузов вижив, хоча і позбувся правого ока. Катерина II, подарувавши йому 1 000 червонців і орден Св. Георгія IV ступеню, наказала його «звільнити для лікування ран до теплих вод на рік без вирахування платні».

У 1836 р. у московському Кремлі встановлений Цар-Дзвін.

У 1922 р. відбулися похорони винахідника Олександра Бела. Протягом хвилини 13 мільйонів телефонів по всій Північній Америці мовчали.

У 1962 р. лідер Африканського Національного Конгреу Нельсон Мандела був поміщений до в'язниці, в якій провів 28 років. За цей час він став символом боротьби чорношкірого населення Південноафриканської Республіки проти расистського режиму апартеїду. Після виходу на свободу Мандела був вибраний президентом країни. Отак от.

У 2007 р. з космодрому Канаверал за допомогою ракети-носія «Дельта 2» запущена американська АМС Phoenix, призначена для дослідження Марса.

Про великих світу сього

У 1900 році народилася Королева-мати (справжнє ім'я Єлизавета Анджела Маргарита Боулз-Лайон), мати Єлизавети II, царюючої королеви Великобританії.

У 1954 р. – Анатолій Кинах, український політик і підприємець.

У 1961 р. — Барак Обама, президент США.

Не чокаючись

У 1875 році помер великий казкар Ганс Христіан Андерсен.

У 1900 році помер російський художник Ісаак Левітан.

У 1983 помер Юрій Левітан, диктор Всесоюзного радіо з 1931 року, диктор Державного комітету Ради Міністрів СРСР з телебачення і радіомовлення, народний артист РРФСР (1973), народний артист СРСР (1980). У роки Великої Вітчизняної війни читав звіти Радінформбюро.
 

comments powered by HyperComments