Вітаємо українських юристів та вірменських танкістів

Четвер, 8 жовтня 2009, 11:14
День юриста з'явився в календарі України в 1997 році. Це свято об'єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців. Професійне свято людей, все життя яких підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», відзначається щорічно 8 жовтня.
Вітаємо українських юристів та вірменських танкістів

З державою все гаразд, - вважають юристи, - якщо її основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод. У Україні, державі з уміло написаною Конституцією і не дуже уміло виконуваними законами, спеціальність юриста займає лідируючі позиції.

У Вірменії 8 жовтня 1992 було завершено формування танкових військ Вірменії. Згодом 8 листопада наголошуватиметься як День танкіста.

Також цього дня

1799 - завершився похід О. Суворова через Альпи.

1818 - в Англії вперше в бою використані боксерські рукавички.

1871 - із-за корови, що збила ліхтар в сараї, спалахнув увесь центр Чікаго, більше 300 чоловік загинуло (найруйнівніша пожежа в історії США).

1906 - в Лондоні перукар Карл Несслер вперше продемонстрував перманентну завивку волосся («прабабцю» сучасної «хімії»).

1923 - Л. Троцкий в листі до ЦК попередив про небезпеку зростаючої влади генерального секретаря.

1968 - «Бітлз» при запису «Білого альбому» вперше використали жіночий голос (Йоко Оно).

1970 - Олександр Солженіцин оголошений лауреатом Нобелівської премії по літературі.

1980 - останній концерт Боба Марлі, під час якого він втратив свідомість. Обстеження покаже, що артист хворий на рак. Через сім місяців він помре.

1999 - Майкл Джексон і його дружина Деббі Джексон оголосили про своє розлучення.

2000 - Ясир Арафат віддав наказ відновити зруйновану палестинцями іудейську святиню - гробницю святого Йосипа в місті Наблусі.

Про великих світу цього

1848 - Пьер Дежейтер, французький композитор, що написав музику пролетарського гімну «Інтернаціонал». Його мелодія до 1943 року була гімном СРСР і продовжує .залишатися гімном комуністів.

1871 - Іван Максимович Поддубний, легендарний борець, що залишив килим у віці 70 років.

1892 - Марина Цветаєва, велика російська поетеса. Вона жила як би в двох життях. Одне життя було звичайне, земне, жіноче. Інше, приховане від всіх, - життя її духу, її творчості. Те, що співіснує в натурі кожної людини: раціональний (розумовий) початок та ірраціональне (інтуїтивне), - співіснувало, зрозуміло, і в геніальній особі Цветаєвой. Вона володіла глибоким аналітичним розумом, ясною, чіткою пам'яттю, незаперечною, твердою логікою. Але «іррацио» - світ її творчості - був для неї головним.

1931 - Юліан Семенов, російський письменник, автор політичних детективів («17 миттєвостей весни», «ТАРС уповноважений заявити», «Експансія»).

1936 - Леонід Куравльов, російський актор («Іван Васильович змінює професію», «Афоня», «Золоте теля», «17 миттєвостей весни»).

Не чокаючись

1800 - Салават Юлаєв, поет, національний герой Башкирії, ватажок селянського повстання.

1869 - Франклін Пірс, 14-й президент США (1853-57).

1897 - Олексій Кондратьевіч Саврасов, художник-передвижник, автор хрестоматійної картини «Граки прилетіли».

1960 - Федір Ілліч Селін, футболіст, нападаючий московського «Динамо» і збірної СРСР, що отримав за відмінну гру головою прізвисько «Король повітря».

У Харькові

1871 - Харків повинен був перейти на освітлення газовими ліхтарями. Проте «компанія, яка за контрактом займалася газовим освітленням, виявилася не зовсім акуратною і до терміну не встигла, посилаючись у виправданнях «на волю Божію». Проте, за два дні перед Різдвом 1871 року газові ліхтарі в Харкові були засвічені вперше. «Харьковцам освітлення дуже сподобалося, і бувалі люди з торжеством заявляли, що воно краще петербурзького...».

1886 - відкрита Харківська суспільна бібліотека. У трикімнатному флігелі на Миколаївській площі (зараз пл. Конституції) читачів обслуговували п'ятеро службовців; фонд налічував 1700 екземплярів видань.

Іменини відзначають...

...Герман, Сергій.

comments powered by HyperComments