Разом з китайцями святкуємо середину осені, пригощаючись юебінами

Четвер, 15 жовтня 2009, 09:15
Свято Середини осені (Чжунцюцзе) — одна з важливих дат в китайському календарі. Чжунцюцзе відноситься до традиційних святкувань з нагоди збору врожаю, і його історія сходить до династії Тан. Цього дня діти пізно лягають спати, вони чекають настання ночі, щоб запалити свічки і різноколірні ліхтарі та разом з батьками вийти на вулиці для милування повним місяцем. Також цей день — романтичний час для закоханих.
свято у кітаї

Міжнародний день кредитних союзів наголошується щорічно з 1948 року кожен третій четвер жовтня. Святкування міжнародного дня кредитних кооперативів — це дань історії руху кредитних союзів. Це міжнародне визнання позитивного впливу кредитних кооперативів на зміни в економічній і соціальній сфері. На сьогоднішній день більше 49 тисяч кредитних кооперативів пропонують послуги 177 мільйонам чоловік в 96 країнах світу — як в розвинених, так і таких, що в розвиваються.

Також цього дня...

1582 — католицька Європа прокинулася з новим календарем, введеним Татом Григорієм XIII. У Італії, Іспанії, Польщі і Португалії за 4 жовтня цього року послідувало відразу 15 жовтня. У інших країнах новий календар ввели пізніше.

1815 — почалося заслання Наполеона Бонапарта на острові Св. Олени в Атлантиці.

1860 — 11-річна Грейс Беделл пише Авраму Лінкольну листа і радить йому відростити бороду.

1895 — в Англії був викрадений і переплавлений на монети футбольний кубок країни.

1928 — німецький дирижабль «Граф Цепелін» зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан.

1962 — пролітаючи над Кубою, американський літак-розвідник У-2 сфотографував радянські балістичні ракети. Чи то пальми виявилися короткими, чи то ракети дуже великими, але світ потрясла Карібська криза.

1968 — в університеті Суррея відбувся перший виступ «Led Zeppelin».

1973 — Великобританія і Ісландія припинили «тріскову війну», що почалася в 1972-му  за риболовецькі зони. Але, мабуть, войовничим синам Тора швидко наскучив мир, і того ж дня, через два роки, «тріскова війна» поновилася.

2000 — в Парижі на Монмартре відкрили «Стіну Любові», на якій на 311 мові написано «Я тебе люблю». Є також написи, виконані з використанням шрифту Брайля для сліпих і на мові знаків. Площа Стіни складає 40 кв.м.

Про великих миру цього...

У 70 р.  до н.е. народився Вергилій, римський поет.

1814 — народився великий російський поет Михайло Юрійович Лермонтов.

1841 — Савва Мамонтів, російський підприємець і меценат.

1844 — Фрідріх Ніцше, німецький філософ («Так говорив Заратустра», «Воля до влади», «По той бік добра і зла»).

1897 — Ілля Ільф (справжнє ім'я Ієхиел-Лейб Файнзільберг), письменник («Дванадцять стільців», «Золоте теля»).

1920 — Маріо Пьюзо, американський письменник італійського походження, автор романа «Хрещений батько».

1961 — Вячеслав Бутусов, беззмінний лідер групи «Наутілус Помпіліус».

Не чокаючись...

55 до н.е. — Тіт Лукреций Кар, римський поет і філософ-матеріаліст, автор поеми «Про природу речей».

1817 — Тадеуш Костюшко, польський революціонер.

1833 — Міхал Клеофас Огинській, польський граф, композитор, патріот. Найвідоміший твір композитора — полонез «Прощання з Батьківщиною». Його також вважають автором музики національного гімну Польщі.

1917 — Мата Харі, найвідоміша жінка-шпигун. Перед розстрілом відмовилася надіти на очі пов'язку і послала рукою поцілунок своїм катам.

У Харкові...

1805 — у Харкові освячена нова будівля для Присутствєнних місць (арх. Д. Кварнегі). «У новоулаштованому корпусі розміщені  губернське правління, палати: казенна, кримінальна і цивільна, наказ суспільного піклування, совісний, повіт і земські суди...»

Іменини відзначають...

...Андрій, Ганна, Давид, Костянтин.
 

comments powered by HyperComments