Насамперед – літаки! Піднімемо келихи за авіадиспетчерів

Вівторок, 20 жовтня 2009, 08:54
Міжнародний день авіадиспетчера. 20 жовтня 1961 року в Амстердамі була створена Міжнародна федерація асоціацій авіаційних диспетчерів (International Federation of Air Traffic Controllers Associations, IFATCA). Ця подія з'явилася такою значущою віхою в історії розвитку повітряного транспорту, що стала підставою для виникнення нового професійного свята, приуроченого до його дати, - Міжнародного дня авіадиспетчера. Це свято стало для диспетчерів всього світу можливістю зайвий раз підкреслити значущість своєї професії, привернути увагу громадськості до своєї роботи, заявити про свої досягнення і сформулювати плани і мету на майбутнє.
авіадіспетчер

Указом Президента України від 17 січня 2005 року № 42/2005 введено щорічне проведення 20 жовтня Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням раком молочної залози.

20 жовтня також в Росії святкують День військ зв'язку Озброєних сил і День народження Російського військово-морського флоту.

Також цього дня...

1671 – всім неодруженим в Новій Франції (Північна Америка) велено одружуватися тільки на дівчатах з Франції.

1822 – в Англії вийшов перший номер газети «The Sunday Times».

1852 – Кронштадт покинув фрегат «Паллада» під командуванням адмірала Є. В. Путятіна, що відправився в кругосвітню подорож. Секретарем адмірала погодився стати письменник Іван Олександрович Гончаров, який вів загальний журнал, займався словесністю з гардемаринами на прохання адмірала.

1868 – в Києві створений перший в Україні приватний комерційний банк.

1880 – відкрився Московський цирк на Цвітному бульварі, один з найстаріших цирків Росії.

1929 – ЦК ВКП(б) офіційно проголосив суцільну колективізацію.

1945 – жінкам Франції надано виборче право.

1953 – В США вийшла в світ антиутопія Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом».

1964 – «Роллінг стоунз» дали перший концерт в Парижі. В результаті виниклих безладів було арештовано 150 чоловік.

1993 – в Лондонському зоопарку померла кінозірка – павук Белінда, що знімався у фільмах про Джеймса Бонде та Індіану Джонса.

Про великих миру цього...

1824 – Олександр Васильович Дружінін, письменник, критик, перекладач, редактор журналу «Бібліотека для читання». Він був першим російським критиком і літературознавцем, що широко освітлював історію і сучасний стан англійської і французької літератур.

1854 – Артюр Рембо, французький поет.

1935 – Еремей Іудовіч Парнов, російський письменник-фантаст.

1931 – Ігор Масленников, російський кінорежисер, сценарист і, на додачу, перший секретар Союзу кінематографістів Росії. Величезну популярність йому принесли телевізійні фільми «Пригоди Шерлока Холмса» і «Зимова вишня».

Не чокаючись...

401 до н.е. – Фукидід, старогрецький історик. У 8 книгах своєї «Історії» повідав нам про Пелопоннесськой війні, в яку був стратегом і командував ескадрою.

1984 – Вадим Михайлович Шкіряників, письменник («Щит і меч»).

1994 – Сергій Федорович Бондарчук, кінорежисер і актор, народний артист СРСР, фільми «Доля людини», «Війна і мир», «Вони билися за Батьківщину».

У Харкові...

1894 – бактеріологічна станція Харківського Медичного Суспільства починає виробництво антидифтерійної сироватки. «Потім, у міру розвитку вчення про серотерапії і імунітет при інфекційних хворобах, ця сторона діяльності безперервно розширювалася, і мало-помалу утворилося особливе відділення бактеріологічної станції – Інститут по виготовленню лікувальних сироваток і вакцин...»

1924 – в Харкові відкрита перша в Україні радіостанція.

Іменини відзначають...

Юліан, Сергій, Іван, Леонід, Леонард
 

comments powered by HyperComments