За безстрашних і мужніх – за ліквідаторів

Понеділок, 14 грудня 2009, 08:52
День вшановування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС установлений президентом України в 2006 році.
день ліквідатора чорнобильська аес

Проте ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, в якій запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було ухвалене, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату.

А ще сьогодні – День святого Наума. Цей день не випадково називали «мудрим» і молилися святому Науму, просячи «навести на розум» – напоумити, навчити.

Також цього дня...

У 1639 році в Германії винайшли кларнет.

1900 – на засіданні Берлінського фізичного суспільства німецький фізик Макс Планк вперше вимовив слово «квант», поклавши початок нової галузі знань - квантовій механіці.

1911 – норвезький полярний дослідник Руаль Амудсен першим досяг Південного полюса Землі.

1958 – радянська експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від побережжя материка крапки).

Про знаменитих миру цього...

У 1503 році народився Мішель де Нотрдам, відоміший як Нострадамус, лейб-медік Карла IX, здобув популярність як автор «Центурій», що містили прогнози прийдешніх подій європейської історії.

1896 – Георгій Жуков, великий російський полководець, чотири рази Герою Радянського Союза.

1909 – Георгій Бікезін, російський футболіст, засновник, гравець і тренер донецького «Шахтаря».

1924 – Раджів Капур, індійський актор і кінорежисер.

Не чокаючись...

У 1799 помер Джордж Вашингтон, перший президент США, якого по праву називають Батьком-засновником США. І вдячні нащадки помістили його потртет на купюру в 1 долар.

1988 – Андрій Сахаров, учений-фізик, академік і політичний діяч, дисидент і правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру.

У Харкові...

1833 – на Михайлівській площі (зараз пл. Руднева) «по Високому велінню було влаштовано плац-парадне місце, навколо якого веліло насадити дерева...»

Іменини відзначають...

Анастасія, Наум, Філарет.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments