22 січня – День Соборності України

П'ятниця, 22 січня 2010, 08:46
У 1919 р. в Києві Директорія урочисто проголосила Універсал Соборності, згідно якого дві незалежні українські держави що існували тоді, – Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка, – об'єдналися в єдину суверенну Українську Народну Республіку.
день соборності україни

22 січня – День Соборності України

У 1919 р. в Києві Директорія урочисто проголосила Універсал Соборності, згідно якого дві незалежні українські держави що існували тоді, – Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка, – об'єдналися в єдину суверенну Українську Народну Республіку..

 

Це свято символізує єдність українських земель. І хоча державі у той час не вдалося зберегти єдність і незалежність, Акт Соборності став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва ка Львова, відзначаючи День Соборності.

Офіційно ж День Соборності України наголошується відповідно до указу Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року.

Також цього дня...

У 1630 році англійські колоністи вперше спробували смажену кукурудзу. Пригостив їх індієць Кводекуайн. На згадку про цю подію сьогодні і наголошується День попкрона.

1946 – утворена Закарпатська область.

1987 – відомий американський телеведучий Філ Донахью прибув Радянський Союз з метою запису своїх струм-шоу. Він побував в Ленінграді, Києві і Москві.

Про знаменитих миру цього...

У 1788 на світ з'явився Джордж Байрон, англійський поет-романтик.

1898 – Сергій Ейзенштейн, видатний радянський кінорежисер, сценарист, теоретик кіно.

1908 – Лев Ландау, видатний радянський фізик, академік, лауреат Нобелівської премії

1935 – Валентина Тализіна, актриса театру і кіно, народна артистка РРФСР.

1935 – Олександр Мень, протоієрей Російської Православної Церкви, богослов, проповідник.

1954 – Леонід Ярмольник, російський актор театру і кіно, продюсер і шоумен.

Не чокаючись...

У 1901 році померла Вікторія, королева Великобританії. Період її правління – Вікторіанська епоха – ознаменувалася промисловою революцією і періодом найбільшого розквіту Британської імперії.

1993 – Абе Кобо, японський письменник («Жінка в пісках», «Спалена карта»)

У Харкові...

1827 – Міська дума обкладає біржову їзду (приватне візництво) в сумі 100 крб. в рік з екіпажа. Біржовою їздою займаються не тільки харківські міщани, а переважно різночинці. До цього (з 1823 р.) промисел візництва належав монополістові Петру Кушинникову, який платив місту 5100 крб. на рік.

Іменини відзначають...

Олена, Петро, Пилип.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments