І знову ворожимо на весну. На те він і День бабака...

Вівторок, 2 лютого 2010, 08:43
День бабака – традиційне народне свято в США і Канаді. Вважається, що потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить з нори, – по його поведінці можна судити про близькість настання весни.
день бабака

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно покидає нору – значить, зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад в нору – буде ще шість тижнів зими.

Офіційним американським святом День бабака став в 1886 році. Бабакові дали ім'я «великий Філ – провидець з провидців, мудрець з мудреців, провісник з провісників». А «Світовим центром погоди» стало місто Панкстоуні. До речі, «офіційний» американський бабак і сьогодні проживає в містечку Панксутоні, і завжди його звуть Філ.

Сьогодні можна відзначити ще одне свято: Усесвітній день водяно-болотяних угідь. Правда, ніхто не знає напевно, як саме таке святкувати, але спершу можна просто випити. Головне – щоб не болотяної водиці...

Також цього дня...

У 1892  році американський винахідник Уїльям Пейнтер отримав патент на металеву темно-зелену пробку. На честь цієї події сьогодні наголошується день народження пивної пробки.

1852 – відкритий перший суспільний туалет. «Відкривачами» стало суспільство поклонників витончених мистецтв в Лондоні.

1970 – в Мюнхені вперше були зорані «нервові грунти»: відбулася операція по трансплантації нерва.

Про знаменитих миру цього...

У 1882 році народився Джеймс Джойс, ірландський письменник.

1883 – Михайло Гнесин, композитор, педагог, музичний діяч.

1904 – Валерій Чкалов, радянський льотчик, що зробив перший безпосадочний переліт Москва – Ванкувер через Північний полюс.

Не чокаючись...

У 1907 році помер Дмитро Менделєєв, видатний російський учений, що відкрив періодичний закон хімічних елементів.

1940 – Всеволод Мейерхольд, російський радянський режисер і актор.

1942 – Данило Хармс, письменник, поет, прозаїк, драматург.

1989 – Юрій Богатирьов, актор театру і кіно, народний артист РРФСР.

У Харкові...

1768 – при Харківському Колегіумі відкрилося нове училище. Учні Колегіуму могли безкоштовно відвідувати його класи, а інші повинні були вносити помірну плату, неімущі ж не тільки нічого не платили, але навіть отримували повний казенний зміст. Викладалися в нім французька і німецька мови, математика, геометрія, малювання і «переважне інженерство, геодезія і артилерія». У 1773 році доданий був клас вокальної і інструментальної музики. На зміст училища призначено було спочатку 3000 рублів, а потім на клас музики додано ще 1000 рублів.

Іменини відзначають...

Інна, Лаврентій, Рімма, Юхим.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments