Збиваємо із зими роги – п'ємо за «гладких телушек» і «товстих бичків»

Четвер, 11 лютого 2010, 08:46
Цього дня слов'яни святкували Велесов день – середину зими. Згідно поверьям предків, саме з цього дня починається пробудження природи від крижаного сну.
велесов день

Відзначаючи перелом зими і початок руху до весни, люди говорять: цього дня Велес із зими роги збив.

Слов'яни вважали, що по землі в цей час ходить Велес, награє в свою чарівну дудочку, не даючи засумувати людям. Злиться Марена-зима на Велеса, напускаючи на нього лютий мороз, а на худобину «коров'ячу смерть», але здолати, не може. Поселяни цього дня кроплять худобину водою, примовляючи: «Велес, ськотій бог! Дай щастя на гладких телушек, на товстих бичків, щоб з двору йшли – грали, а з поля йшли – скакали».

А ще 11 лютого наголошується Усесвітній день хворого, установлений в 1992 році папою Іоанном Павлом II. У спеціальному посланні тата мовилося про те, що щорічне святкування Усесвітнього дня хворого має свою мету: дати відчути всьому цивільному суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їх страждань.

Також цього дня...

У 1809 році Роберт Фултон запатентував пароплав.

1922 – канадський вчений Фредерік Грант Бантінг оголосив про відкриття разом з колегами інсуліну – ліків для лікування діабету.

1929 – Ватикан став суверенною державою.

Про знаменитих миру цього...

У 1847 році народився Томас Алва Едісон, американський винахідник. До винаходів Едісона можна віднести вдосконалений телефон Бела, лампу розжарювання, мегафон, електролічильник, патрон і цоколь, рекордер і багато що інше.

1902 – Любов Орлова, легендарна радянська актриса.

1917 – Сидні Шелдон, американський письменник і сценарист.

1926 – Леслі Нільсен, американський комедійний актор.

1969 – Дженніфер Еністон, американська актриса, зірка серіалу «Друзі».

Не чокаючись...

У 1650 році помер Рене Декарт, французький філософ, математик, фізик.

1829 – Олександр Грібоєдов, російський письменник, композитор і дипломат, автор п'єси «Лихо з розуму». Великий російський автор був убитий натовпом мусульман в будівлі російської місії Тегерана.

1948 – Сергій Ейзенштейн, радянський кінорежисер, сценарист, теоретик кіно.

1990 – Володимир Беляєв, російський письменник.

У Харкові...

1812 – в міську думу поступають скарги від міщанки на міську поліцію: посилаючись на «Високий маніфест від 11 лютого 1812 року», поліція забороняє міщанам займатися «дріб'язковою торгівлею». Грунтуючись на 167 ст. Городового Положення, дума поводиться з клопотанням з цього питання до губернського начальства, і заборону знімають.

Іменини відзначають...

Герасим, Ігнат, Лаврентій, Лука, Роман, Юліан, Яків.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments