П'ємо за зустріч зими і літа. 15 лютого – Стрітення Господнє

Понеділок, 15 лютого 2010, 08:45
День Стрітення Господнього – одне з найбільших свят православної церкви.
стрітення

Цього дня церква згадує важливу подію в земному житті Ісуса Хріста. На сороковий день після народження, згідно звичаю Діва Марія і Йосип принесли Ісуса в Єрусалимський храм, де його зустріли праведний Сімеон і пророк Ганна. У євангельській історії ця подія трактується як Зустріч Старого і Нового Завіту. Останні праведники Старого Завіту – Сімеон і Ганна удостоїлися зустріти в храмі Носія Нового Заповіту.

«Стрітення» по-слов’янські означає «зустріч».  У народі Стрітення відвіку сприймається, як зустріч зими з весною. Говорили, що «цього дня зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та ж злочинниця від свого хотіння тільки потіє».

Також цього дня...

У 1574 році Іван Федоров видав в Львові першу друкарську книгу в українських землях –  «Апостол».

1903 – День народження плюшевого ведмедика. 32-річний російський емігрант Моріс Мічтом, який шив в Нью-Йорку ляльок, виготовив іграшку – набитого тирсою ведмежати – і виставив у вітрині своєї лавки. Ведмедик був миттєво куплений, а за ним і все подальші. Мічтом вмить відкрив фабрику по виробництву забавних плюшевих увальней з очима-гудзиками. Купували їх чи то тому, що це була перша лялька для хлопчиків, чи то із-за підпису Teddy bear, тобто ведмідь Теді (Теодор – ім'я тодішнього президента Рузвельта).

1919 – Українську національну раду прийняв закон про вживання української мови в державних установах.

1969 – Р.Г. Едвардс з Фізіологічної лабораторії Кембріджського університету, Кембрідж, Англія, вперше здійснює штучне запліднення яйцеклітини людини.

1970 – В США фахівці з IBM винайшли гнучкий магнітний диск (дискету), на якому власники комп'ютерів можуть зберігати інформацію.

1989 – Закінчення виведення радянських військ з Афганістану. Відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004 року, 15 лютого в Україні наголошується День вшановування учасників бойових дій на території інших держав.

Про знаменитих миру цього...

У 1564 році народився  Галілео Галілей (1564 - 1642), італійський фізик, астроном, один із засновників природознавства, видатний мислитель Відродження.

1710 – Людовик XV, що увійшов до історії висловом: «Після нас – хоч потоп».

1866 – Микола Василенко, український історик і політичний діяч.

1972 – Наталія Гусева, що зіграла роль Аліси Селезневой у фільмах «Гостя з майбутнього», «Лілова куля».

Не чокаючись...

У 1857 році помер Михайло Глінка, російський композитор.

2006 – Андрій Петров, композитор, що написав музику до фільмів «Я крокую по Москві», «Бережися автомобіля», «Осінній марафон», «Службовий роман», «Жорстокий романс».

У Харкові...

У 1903 році в Харківському драматичному театрі «була поставлена малоруська оперета Котляревського «Наталка Полтавка».

Іменини відзначають...

Гаврило, Зінаїда.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments