Перемикаємо канали і п'ємо за співбесідника на іншому кінці дроту

Середа, 10 березня 2010, 08:24
Якщо вірити свідоцтвам очевидців, цього дня людина, піднявши телефонну трубку, почула звернені до неї слова.
говорить по телефону

10 березня 1876 року, через три дні після отримання патенту на винайдений ним телефон, Олександр Белл вперше зумів додзвонитися до свого помічника Томаса Уотсона, що знаходиться в сусідній кімнаті, сказати йому: «Містер Уотсон, зайдіть до мене. Ви мені потрібні» – і той зрозумів, що хотів шеф. Правда, досліди проходили вже рік, і, можливо, Уотсон, що чудово знав, чого хоче винахідник, просто вирішив зробити йому приємне, оскільки пройшло ще немало часу, перш ніж був створений апарат, що дозволяв добре розуміти людську мову.

Але на цьому «телефонні» свята сьогодні не закінчуються. 10 березня 1889 року американський бізнесмен з міста Канзас-Сіті (штат Міссурі) Алмон Строуджер  запатентував автоматичну телефонну станцію, чим заслужив титул «батька всіх АТС». Причина, що спонукала його створити свій винахід, достатньо курйозна і цілком гідна наступного епіграфа: «Якщо філософ зміг стати трунарем, то чом би трунареві не стати критиком?»

Строуджер був... трунарем. І бізнес його в місті Канзас-Сіті процвітав, але рівно до тих пір, поки дружина одного з головних конкурентів не влаштувалася телефоністкою на комутатор місцевої станції. Трудилася жінка на славу. З моменту її працевлаштування справи Строуджера прийшли до занепаду. І недивно, адже всякий клієнт, що потребує похоронних послуг, стараннями пані минув номер невдалого Строуджера, потрапляючи прямо до обачливого чоловіка телефоністки.

Але Алмон Строуджер не опустив руки, і, рятуючи власний бізнес, став винахідником декадний-крокового шукача, що виключає необхідність використання оператора для встановлення з'єднання з конкретним абонентом. АТС Строуджера, що вступила в дію в 1892 році, здобула популярність як «телефон без панночок і проклять».

До речі, до цих пір значну частину парку загальноміської телефонної мережі в крупних містах нашої країни складають горезвісні автоматичні телефонні служби декадний-крокового типу.

Також цього дня...

У 1812 році було опубліковано перші два глави поеми Джордж Байрон «Паломництво Чайльд Гарольда». «Я прокинувся одного разу вранці і виявив, що знаменитий», – писав він потім.

1862 – в США входять в оборот перші паперові гроші.

1878 – в Женеві було випущено кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка.

1910 – на екрани вийшов фільм Дейвіда Уорка Грифіта «В старій Каліфорнії». Сам по собі він не примітний в порівнянні з іншими роботами майстра, але поклав початок розвитку центру кіноіндустрії США. Режисер знімав історію любові іспанської дівчини і майбутнього губернатора Каліфорнії поблизу Лос-Анджелеса. Містечко Голлівуд з різноманітним ландшафтом перетворилося на улюблене місце кінематографістів, сюди стали переїздити всі кіностудії.

1967 – в Мехіко народжуються близнята – вісім чоловік. Це перший подібний зареєстрований випадок.

1995 – в Японії сліпили найвищого сніговика в світі – заввишки 29.43 метра.

Про знаменитих миру цього...

1940 – Чак Норріс, зірка Голлівуду, майстер бойових мистецтв, відомий як рудобородий техаський рейнджер.

1958 – Шерон Стоун, голлівудська зірка, жінка, що будить всі умовні і безумовні інстинкти.

Не чокаючись...

У 1861 році помер наш Кобзар, Тарас Григорович Шевченко, український поет і художник.

Іменини відзначають...

Тарас.

www.km.ru
ru.wikipedia.org

 

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments