Танцюємо джигу і відзначаємо День святого Патріка

Середа, 17 березня 2010, 08:39
Сьогодні наголошується День святого Патріка – національне ірландське свято, що стало популярним у всьому світі. Вважається, що кожна людина цього дня може стати почесним ірландцем – якщо тільки захоче.
день святого патріка

За переказами, Патрік приніс на язичницький острів християнство і вигнав всіх змій. Із цього приводу у всьому світі 17 березня влаштовуються паради з піснями і танцями, оскільки це свято переросло національні межі і став свого роду міжнародним днем Ірландії. Яскраві ходи, паради і гулянья людей, одягнених в зелене (національний колір Ірландії) помітні усюди, де проживають ірландці.

З ім'ям святого Патріка пов'язана безліч легенд, наприклад, що він за допомогою трилистої конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці. «Так само, як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах», – ця фраза святого вже стала хрестоматійною.

Також цього дня...

У 1816 році з англійського порту Ньюхейвен вийшов пароплав «Еліза», який став першим пароплавом, що перетнув Ла-Манш.

1845 – англієць Стівен Перрі запатентував еластичний бинт.

1845 – винайдені найперші гумові стрічки (гумки для грошей).

1899 – опублікована класична неаполітанська пісня «O Sole Mio!».

1932 – на знак пом'якшення сухого закону фінни замовили всією країною 875 тисяч пляшок спиртного.

1941 – у Вашингтоні відкрилася Національна художня галерея.

1950 – штучним шляхом отриманий новий радіоактивний хімічний елемент – Каліфорній.

1960 – в Японії вперше в продаж поступили кольорові фломастери.

1969 – Голда Мейр вступила на посаду прем'єр-міністра Ізраїлю, ставши першою жінкою в історії цієї країни, що посідала високу посаду. Також Голда Мейр побила віковий рекорд. Прем'єром вона стала у віці 70 років.

1989 – під час археологічних розкопок була знайдена мумія знатної молодої жінки, похороненої близько 2600 року до нашої ери.

Про знаменитих миру цього...

У 1856 році народився Михайло Врубель. Його талант був дуже багатогранний. Працюючи по 17 годин в день, іноді всю ніч безперервно, він створював нові творіння живопиши, графіки, скульптури, монументальні композиції, театральні декорації, винаходив принципи оформлення житлових інтер'єрів.

1951 – Курт Рассел, американський актор («Великий переполох в маленькому Китаї», «Танго і Кеш», «Зоряні брами», «Втеча з Лос-Анджелеса», «Ванільне небо», «3000 миль до Грейсленда», «Доказ смерті»).

Не чокаючись...

У 180 році помер Марк Аврелій, римський імператор. Час його правління вважається в античній історичній традиції золотим століттям.

1680 – Франсуа Ларошфуко, французький письменник-мораліст. Історію про підвіски королеви Ганни Австрійською, що лягла в основу романа «Три мушкетери», Олександр Дюма узяв саме з твору Ларошфуко.

1921 – Микола Жуковській, російський учений в області механіки, основоположник сучасної гидроаеродінаміки

1956 – Ірен Жоліо-Кюрі, лауреат Нобелівської премії по хімії і гідна продовжувачка роду Склодовських-Кюрі.

Іменини відзначають...

Василь, Вячеслав, Герасим, Григорій, Данило (Данило), Констанція, Павло, Ульяна, Яків.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments