Зрівняємо день з ніччю! 20 березня – День весняного рівнодення

Субота, 20 березня 2010, 08:21
У давнину, коли не було календарів, весну визначали за сонцем. Вважалося, що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім, набухання нирок на деревах, буйне проростання зелени.
день весняного рівнодення

Весняне рівнодення (Equinox) – одне з уникальнейших явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «у момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор».

Кажучи простіше, цього дня Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені, що несуть теплову енергію, падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі.

В день весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі: Іран, Афганістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, узбекистан – практично всі країни Великого шовкового шляху пов'язують початок нового року з ці явищем природи.

До речі, у астрологів сьогодні професійне свято. Більше десяти років тому західні астрологи запропонували відзначати Міжнародний день астрології саме 20 березня, коли починається астрономічний і астрологічний рік, Сонце в цей час вступає на знак Овна. Отже логічно було б обмити входження в «овенную» зону зоряного календаря.

А ще 20 березня – Міжнародний день франкофонії: свято всіх, що говорять по-французьки, а також всіх, що вивчають і люблять французьку мову.

Також цього дня...

У 1852 році опублікований роман Гаррієт Бічер Стоу «Хатина дядька Тома».

1902 – американський технік Натан Стаблфілд продемонстрував перший мобільний телефон, знаходячись зі своїм винаходом на пароплаві, що плив по Потомаку, що подразумевало відсутність яких-небудь дротяних комунікацій. Факт передачі голосу на відстані підтвердили очевидці. Чи то у той час оцінити новинку по гідності ніхто так і не зумів, чи то за всім цим ховався всього лише трюк в стилі Копперфільда, але технічні характеристики апарату так і залишилися невідомими.

Про знаменитих миру цього...

У 43 році до н.е. народився Публій Овідій, римський поет («Наука любові», «Метаморфози»).

1639 – Іван Мазепа, державний і політичний діяч, гетьман України (1687—1708).

1828 – Генрік Ібсен, класик норвезької літератури і світової драматургії – творець фантазера Пер Гюнта і п'єси про жіночу емансипацію «Ляльковий будинок».

1860 – Едуард Бухнер, німецький учений-хімік, лауреат Нобелівської премії, автор роботи «Про спиртне бродіння без участі дріжджових кліток».

1915 – Святослав Ріхтер, радянський і російський піаніст-віртуоз, один з найбільших музикантів XX століття.

Не чокаючись...

У 1897 році помер Аполлон Майков, російський поет послепушкинського періоду.

1947 – Віктор Гольдшмідт, хімік і геолог, один з основоположників геохімії і крісталлохимії.

1990 – Лев Яшин, легендарний футболіст, воротар.

Іменини відзначають...

Василь, Євгеній, Єфрем, Капітон, Омелян, Павло.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments