21 березня дивимося на зірки, читаємо вірші і граємо в ляльки

Неділя, 21 березня 2010, 08:34
Нинішній день настільки багатий святами, що вибрати привід на смак не складе труднощів.
21 березня дивимося на зірки, читаємо вірші і граємо в ляльки

Отже, по порядку.

У найближчу неділю до дня весняного рівнодення наголошується Міжнародний день планетаріїв. Це свято має європейське «коріння», вперше він був проведений в Італії в 1990 році за ініціативою Асоціації італійських планетаріїв. Але, як відомо, першість по створенню апарату, подібного до сучасного планетарію, належить німецьким ученим — в 1925 році в Йене на заводі Цейса був розроблений і побудований перший універсальний проекційний модуль «Планетарій». Статус міжнародного День планетаріїв придбав в 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії». А вже через рік це свято стало наголошуватися ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словаччині, Польщі, Україні і Росії.

У 2000 році на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (у Парижі), вперше відзначили Всесвітній день поезії.

Ідея ж відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла відомому діячеві лялькового театру Джівада Золфагаріхо (Іран). У 2000 році на XVIII Конгрессе УНІМА в Магдебурге він виніс дану пропозицію на обговорення. Але, не дивлячись на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішене. Тільки через два роки дата святкування була визначена. Традицію Свята лялькарів всього світу відкрив день 21 березня 2003 року.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації наголошується щорічно 21 березня. Цього дня в 1960 році поліція відкрила вогонь і убила 69 чоловік в ході тієї, що проводилася в Шарпевіле, Південна Африка, мирній демонстрації протесту проти законів режиму апартеїду про обов'язкову паспортизацію африканців в ЮАР. З тих пір цей день вирішили зробити святом. І зробили за рішенням XXI сесії Генеральної Асамблеї ООН від 26 жовтня 1966 р. Міжнародним днем боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Також цього дня...

У 1925 році в американському штаті Теннесси був прийнятий закон, що забороняв у всіх учбових закладах викладання еволюційної теорії Дарвіна як протіворечащей біблейському тлумаченню походження людини.

1961 – на сцені Ліверпуля The Cavern Club пройшов перший виступ «Бітлз» (за іншими даними відбулося це рівно місяцем раніше). Головною дійовою особою була давно забута група The Bluegenes, а «Бітлз» (тоді ще квінтет) виступали як підтримуюча група. У подальші два роки група дала майже 300 концертів на цій сцені.

1963 – увязнені американської федеральної в'язниці Алькатрас, провели в ній останню ніч. Нині в'язниця перетворена на музей.

1962 – як затверджують американці, першою живою істотою, що зробила катапультування на надзвуковій швидкості, став бурий ведмідь. Ведмедика викинули на висоті більше 10 км. і швидкості майже 1400 км/ч, а через 7 хвилин і 49 секунд він благополучно приземлився.

Про знаменитих миру цього...

У 1685 р. народився Іоганн Себастьян Бах, німецький композитор.

1839 – Модест Мусоргській, російський композитор.

1877 – Моріс Фарман, французький піонер авіації, творець першого в світі пасажирського літака.

1921 – Ентоні Хопкинс, американський актор, харизматичний людоїд Ганнібал Лектер.

1925 – Пітер Брук, англійський театральний режисер.

1944 – Тімоті Далтон, англійський кіноактор, один з Джеймсов Бондов.

1958 – Гарі Олдман, американський актор.

1962 – Меттью Бродерік, американський актор («Леді-яструб», «Новачок»).

менини відзначають...

Опанас, Іван, Лазар.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments