Боремося із засухою в організмі. Сьогодні – Всесвітній день водних ресурсів

Понеділок, 22 березня 2010, 08:40
Сьогодні весь світ просто зобов'язаний випити... води. Адже саме 22 березня важ цивілізований народ відзначає Усесвітній день водних ресурсів.
усесвітній день водних ресурсів

Основні цілі свята –  сприяти вживанню відповідних заходів для вирішення проблеми постачання населення питною водою; інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому, нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства.

За українським обрядовим календарем сьогодні – Сорок мученников, або Сорок Сороков. Саме з цього дня починається справжня весна, тому матері випікають з тесту печиво у формі жайворонків або блакитний і роздають його своїм дітям, щоб вони викликали птахів з теплих країв. Особливо шанобливе цього дня число сорок, а птах сорока вважається іменинницею. Дівчата повинні приготувати для своїх коханих сорок вареників (тільки пісних), учні приносять в школу сорок бубликів для свого вчителя. Якщо цього дня тепло, то стільки днів утримається гарна погода, а холодно – бути сорока морозам.

Також цього дня...

У 1312 році, згідно європейським історичним хронікам, Папа Римський Климент V розпустив легендарний католицький орден тамплієрів. Власність лицарів і ченців ордена перейшла до інших церковних орденів або була конфіскована державою.

1654 – до Москви прибуває посольство Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії.

1675 – король Англії Карл II засновує Королівську обсерваторію в Грінвічі. Меридіан, що проходив через обсерваторію, був прийнятий англійськими моряками за точку відліку.

1841 – в США патентується виробництво крохмалю.

1874 – вперше проводиться гра у великий теніс.

1882 – Конгрес США заборонив багатоженця.

1888 – в Лондоні була утворена Англійська футбольна ліга.

1904 – в лондонській газеті «Іллюстрейтед Міррор» вперше в світі публікується кольорова фотографія.

1907 – в Лондоні на вулицях з'явилися перші таксі з лічильниками. Власне, тоді і народилася сама назва цього виду міського транспорту по даному лічильникам назви таксиметрів (від французького слова taхе і грецького metron, що означають відповідно «плата» і «вимірювання»). Що показували пройдену відстань лічильники позбавили водіїв і пасажирів від суперечок, скільки слід платити за поїздку.

1935 – Персія стала офіційно називатися Іраном.

1945 – утворена Ліга арабських держав. До її складу спочатку увійшли Єгипет, Сірія, Трансиорданія (нині Йорданія), Саудівська Аравія, Йемен, Ліван і Ірак.

1963 – в Англії вийшов перший альбом «Бітлз» Please Please Me.

1985 – прийнята знаменита Віденська конвенція про охорону озонового шару нашої планети. Зараз все частіше говорять, що він то збільшується, то зменшується незалежно від господарської діяльності людини.

Про знаменитих миру цього...

У 1842 році народився Микола Лисенко, український композитор, фольклорист, основоположник української національної композиторської школи. Автор популярних опер: «Наталка Полтавка», «Тарас Бульба», «Енеїда».

1923 – Марсель Марсо, знаменитий французький мім, виступаючий під ім'ям Біп.

1948 – Ендрю Ллойд Уеббер, англійський композитор, автор культової рок-опери «Ісус Хрістос – суперзірка» і мюзиклу «Кішки».

1950 – Горан Бреговіч, югославський музикант, композитор, що став усесвітньо знаменитим музикою до фільмів свого друга Еміра Кустуріци «Час циганів», «Мрія Арізони». Тепер уже ім'я Бреговіча використовують як рекламний бренд.

Не чокаючись...

У 1832 році  помер Іоганн Вольфганг Гете, німецький учений і письменник («Фауст», «Страждання юного Вертера», «Поезія і справді»).

У 1943 році фашистськими карателями знищено білоруське село Хатинь. Живцем згоріли 149 чоловік, з них 75 дітей.

1994 – Уолтер Лантца, американський мультиплікатор, творець дятла Вуді Вудпеккера.

2001 – Уїльям Хана, американський мультиплікатор, який разом з Джозефом Барберой створив Тома і Джері.

Іменини відзначають...

Валерій, Ілля, Іван, Іраклій, Кирило, Микола, Олександр, Опанас, Тарас.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments