Свято починається з ванни. Сьогодні – Чистий четвер

Четвер, 1 квітня 2010, 08:48
Православні всього світу святкують четвертий день Cтрастной тижня – Чистий четвер. У цей день, за традицією, щоб придбати здоров'я і благополуччя, потрібно до світанку прийняти водні процедури.
бризки води

Так співпало, що сьогодні відзначається День сміху або День дурнів. Важко сказати, звідки пішло це свято. Звичай веселитися, жартувати й обманювати один одного саме 1 квітня існує в дуже багатьох країнах.

Вважається, що цей звичай вперше виник у Франції. Але ще стародавні римляни відзначали 17 лютого «свято дурних». У Східній Індії традиція розіграшів існує з незапам'ятних часів, але відбувається 31 березня. Ісландські саги свідчать, що звичай обманювати 1 квітня був введений богами на згадку про Скад, дочки Тіасса.

Ще за однією версією, звичай жартувати 1 квітня пов'язаний з перенесенням нового року. До другої половини XVI століття європейський новий рік починався в кінці березня. До цієї події готувалися, ходили один до одного в гості, дарували подарунки. Сама зустріч Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за указом французького короля, початок року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1 квітня. Щоб зжити старі традиції, їх стали називати «першоквітневими дурнями», стало модним їх розігрувати і висміювати.

Першого квітня наші язичницькі предки справляли одне цікавий свято. Скоріше навіть не свято, а якийсь рубіж. Цей день вважався Днем пробудження домовика. Стародавні слов'яни вірили, що на зиму, він, подібно багатьом тваринам і духам, впадав в сплячку і прокидався лише зрідка, щоб зробити необхідну роботу по дому.

Звичайно, наш далекий предок намагався улестили незадоволеного домовика кашкою, молочком і хлібом, але як відомо, до хліба обов'язково повинні додаватися й видовища. Такими видовищами для прокинувшогося духу ставали повсюдні гуляння, жарти, сміх людей у будинку, які розігрували один одного весь день. З часом, про зустріч весни і улещення домовика першого квітня забули, але традиція жартувати, розігрувати і обманювати в цей день залишилася. Як залишилася приказка: першого квітня нікому не вірять.

А ще сьогодні – Міжнародний день птахів. Відзначається у зв'язку з укладенням в 1906 році Міжнародної конвенції з охорони пернатих.

Також у цей день...

У 1748 році почалися розкопки давньоримського міста Помпеї, що стало жертвою виверження Везувію.

1778 – нью-орлеанський бізнесмен Олівер Поллак (англ. Oliver Pollock) придумав знак долара – $.

1875 – англійська «Таймс» стає першою в світі газетою, що опублікувала тижневий прогноз погоди.

1889 – у Чикаго з'явилася у продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.

1890 – бельгійський емігрант Шарль ван Деполь отримав у США патент на перший тролейбус.

1924 – Антуан де Сент-Екзюпері опублікував своє перше оповідання «Льотчик».

1930 – після прем'єри фільму «Голубий ангел» зійшла зірка Марлен Дітріх.

1938 – в Швейцарії відбулася перша широка презентація розчинної кави.

1940 – у Нью-Джерсі вперше демонструється електронний мікроскоп.

1950 – західнонімецька газета «Вісбаден тагеблатт» публікує сенсаційну фотографію пілота НЛО, що зазнав аварію поблизу міста. На знімку пілот йде у супроводі двох офіцерів американської армії. Інопланетянин метрового зросту в кисневій масці, а під фотографією пояснюється, що в нього одна нога і пересувається він стрибками. Фотографію передрукують майже всі газети світу. Лише через багато років співробітники газети зізнаються, що це був першоквітневий жарт; за інопланетянина зійшла дочка одного з колег.

1976 – Стів Джобс і Стів Возняк засновують Apple Computer Company.

Про знаменитих світу цього...

У 1809 році прийшов у цей світ Микола Васильович Гоголь, російський письменник, що народився на українській землі.

1920 – Тосіро Міфуне, японський актор, головний самурай японського кіно. Свої зоряні ролі зіграв у картинах Акіри Куросави.

Іменини відзначають...

Дарина, Інокентій, Софія.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments