Христос Воскрес! Розговляємося пасками і цокаємося писанками

Неділя, 4 квітня 2010, 08:54
Сьогодні увесь християнський світ – і православні, і католики – в єдиному пориві відзначають світле свято Воскресіння Христового, або Великдень.
паска

На відміну від католицтва, де пальма першості віддається Різдву, у православних Воскресіння Христове – найбільший і світле свято. Це свято ще називають Пасхою, тобто Днем, у якій зроблене наше переходження від смерті – до життя, і від землі – до Неба.

У цей день душа ніби переповнюється світлою радістю, цьому сприяє і природа, яка скинула окови зимового сну і в єдиній гармонії з Вселенською радістю зустрічає воскреслого Христа.

У ніч на Великдень спати не можна взагалі, так як проспиш усе на світі. Увечері всі йдуть до церкви на всеношну. В красивих кошиках до церкви несуть різноманітні страви – сало, хрін, печінку, голубці, все, на що здатна кулінарна фантазія, окрім оковитої. Урочиста процесія з співочими та священиком освячує і благословляє все це добро.

Повернувшись додому, починали розговлятися, але перед тим як сісти за стіл, дівчатам треба вмитися водою, в якій лежить свячене Великоднє яєчко, щоб вона була такою ж красивою.

Яким би не було кулінарне розмаїття на столі, але починати обід завжди треба лише з паски. Навіть крихти цього хліба, які впали додолу, ні в якому разі не можна викидати на сміття. Відрізаний окраєць треба зберігати завжди, як талісман, який приносить щастя.

Існує велика кількість великодніх забав. Найбільш відома нам зараз – це гра в битки, коли діти, та й не тільки, вибирають крашанки і стукають ними одне про інше. Чиє розіб'ється, той і програв.

Вважається, що у Великодню ніч відкриваються усі земні скарби, які блищать на землі чарівними вогниками, проте, побачити їх може лише найменша дитина в родині, та й то, якщо помисли чисті. У цей день кожен православний християнин мусить вітатися з іншим словами «Христос Воскрес!» І отримувати у відповідь підтвердження цих слів «Воістину воскрес!»

Вся наступний тиждень по Великодню називається Світлим і святкується як один день.

Також у цей день...

Щорічно в першу неділю квітня відзначається День геолога. Ура першовідкривачам надр нашої Батьківщини!

Сьогодні ж відзначається День святого Ісидора – покровителя Інтернету. Святий Ісидор вважається покровителем учнів і студентів, а в 1999 році папа Іоанн Павло II офіційно назвав святого Ісидора покровителем користувачів комп'ютерів та Інтернету. Ісидор Севільський є автором 20-томної праці «Етимологія». Це була по суті перша у світі енциклопедія. У ній, з метою пояснення сенсу і походження слів, зібраний величезний матеріал, що охоплює всю суму знань епохи. Католицька церква вибрала його покровителем Інтернету, грунтуючись, перш за все на тому, що Всесвітня мережа – це величезна скарбниця людського знання.

А ще 4 квітня в усьому світі святкують Міжнародний день настроювача фортепіано. Ця професія в усьому світі вважається самої доброю. Адже фортепіано – це індивідуальний предмет, який не можна порівнювати з побутовою технікою. Відповідно і фахівець з налаштування «хворого» інструменту повинен бути не просто майстром, добре знають техніки і технології. Він повинен крім усього іншого, мати ще й музичним слухом.

У 1147 році вперше згадано слово «Москва». Юрій Долгорукий запросив чернігівського князя Святослава Ольговича на зустріч, що відбулася 4 квітня 1147, фразою, в якій вперше було згадано слово «Москва». Фраза ця звучала так: «Прийди до мене, брате, в Москов».

1500 – португальський мореплавець Педру Кабрал відкрив Бразилію, прийнявши її за острів.

1581 – колишній пірат Френсіс Дрейк завершив кругосвітню подорож. Королева Єлизавета I прибула на борт його судна «Пелікан» і після обіду присвятила його в лицарі.

1785 – англійський винахідник Картрайт отримує патент Едмунт на механічний ткацький верстат з ножним приводом.

1896 – після повідомлення про виявлення розсипів золота почалася золота лихоманка на Юконі.

1932 – американський учений Глен Кінг вперше виділяє вітамін C. З чого саме він його виділяє – з апельсинів, лимонів, мандаринів, грейпфрутів, чи, може, відкопав його де-то в грошах – історія замовчує. Однак незабаром увесь світ буде гудіти про те, що ця третя буква латинського алфавіту вкрай необхідна в організмі будь-якої людини.

1945 – війська 2-го Українського фронту в ході Братиславській-Брновской операції звільнили Братиславу.

1949 – у Вашингтоні США, Бельгія, Великобританія, Голландія, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Люксембург, Норвегія, Португалія і Франція підписали Північноатлантичний договір – на світ з'явилося НАТО. У 1952 році до договору приєдналися Греція і Туреччина, в 1955 році – ФРН, у 1982 – Іспанія. У 1999 році членами НАТО стали Угорщина, Польща і Чехія. У 2004 році – Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Естонія.

1964 – пісенний Тор-100 американського журналу Billboard вперше (і більше такого не повторювалося) очолили п'ять пісень, виконавцем яких був один і той же колектив. Зрозуміло, «Бітлз». Ось назви цих пісень: Can't Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand і Please Please Me.

1973 – у Нью-Йорку (Манхеттен) відбулося відкриття Всесвітнього торгового центру. Вежі-близнюки простояли трохи більше 28-ти років.

Про знаменитих світу цього...

У 1818 році народився Майн Рід, англійський письменник. Той самий, у якого вершник вийшов без голови.

1821 – Лінус Єль, американський винахідник циліндричного дверного замка.

1928 – Еліна Бистрицька, актриса театру і кіно.

1932 – Андрій Тарковський, радянський режисер («Дзеркало», «Соляріс», «Сталкер», «Андрій Рубльов»).

1938 – Ілля Рєзнік, російський поет-пісняр («Маестро», «Старовинний годинник», «Скрипаль на даху», «Яблуні в цвіту»).

1960 – Хьюго Уівінг, американський актор австралійського походження – той самий агент Сміт в «Матриці» і правитель ельфів Елронд у «Володарі кілець».

1965 – Роберт Дауні-молодший, голлівудський актор (із «свіженького» – роль сищика всіх часів і народів у фільмі «Шерлок Холмс»).

1967 – Дмитро Нагієв, актор, шоумен.

У Харкові...

У 1974 році укладені перші гранітні плити на станції метро «Московський проспект».

Іменини відзначають...

Василь, Ісаак.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments