Гуляємо з вогником. 14 липня – день народження динаміту

Середа, 14 липня 2010, 08:32
Цього дня 1867 року в графстві Сюррей (Великобританія) Альфред Нобель вперше продемонстрував динаміт.
динаміт

Однак це зовсім не означає, що сьогодні обов'язково треба підірвати противну сусідку, постійно капає вам на мізки. Просто можна шумно відкрити шампанське. Або розбити склянку на щастя. Варіантів – безліч, головне, щоб обійшлося без жертв.

Також у цей день...

У 1789 році повсталі парижани штурмом узяли фортецю-в'язницю Бастилію – символ королівського деспотизму і звільнили сімох ув'язнених. Ця подія вважається початком Великої французької революції.

1795 – площа імені Французької Революції, де недавно стояла гільйотина, що позбавила життя Робесп'єра і 22 його прихильників, отримала нове ім'я – площа Згоди. Сталося це у шосту річницю взяття Бастилії. Взагалі, площа була архітектурно оформлена в 1763 році і отримала при народженні ім'я Людовіка XV, тоді ж там поставили його кінну статую. Король, який говорив, що «після нас – хоч потоп», протримався на кам'яному постаменті 26 років.

1865 – перше сходження на Маттерхорн (Альпи) висотою 4478 м здійснив член англо-французької експедиції Едвард Уімпер. Успіх експедиції був затьмарений трагедією: під час спуску четверо її членів загинули. Повернулися лише батько й син Траугвальдери і англієць Едвард Уімпер.

1894 – у Львові пройшов перший на території сучасної України футбольний матч (команди зі Львова і Кракова провели на полі 7 хвилин до першого гола).

1896 – перший російський автомобіль був представлений публіці на Всеросійській промислово-художній виставці в Нижньому Новгороді.

1916 – Трістан Тцари опублікував у Цюріху маніфест дадаїстів. Дадаїзм, що сформувався в середовищі інтелігенції анархічної Швейцарії як протест проти 1-ї Світової війни, був своєрідним мистецьким ірраціональним хуліганством і висловлювався в безглуздих сполученнях слів і звуків, у каракулі, настінних написах, псевдочертежах, наборі випадкових предметів.

1917 – тимчасовий уряд опублікувало декларацію про національну автономію України.

1933 – вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про матроса Попаян – «Popeye The Sailor».

1946 – вийшло в світ перше видання книги доктора Бенджаміна Спока «Догляд за дитиною і її виховання». Ця книга стала настільною вже для четвертого покоління батьків. Кажуть, що великим тиражем у світі видавалася лише Біблія.

1952 – американська компанія «Дженерал моторз» оголосила, що вона першою в світі починає встановлювати в машинах кондиціонери.

1955 – в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелеса, американський "король мультиплікації» і удачливий кінобізнесмен Уолт Дісней провів транслювався по телебаченню пишну церемонію відкриття «Діснейленду», грандіозного тематичного розважального парку для дітей (і їх батьків), що втілює в життя чарівну країну симпатичних героїв його знаменитих мультфільмів. До 1985 року в «Діснейленді» побували 250 мільйонів відвідувачів. У 1971 році другий американський «Діснейленд» з'явився у Флориді, в 1983-му – подібний парк відкрився під Токіо, в 1992-му – під Парижем.

Про знаменитих світу цього...

У 1743 році народився Гавриїл Романович Державін, російський поет епохи Просвітництва, представник класицизму.

1793 – Джордж Грін, англійський математик і фізик-самоучка, першими ознайомитися британських учених з успіхами в математичному аналізі, досягнутими їх «континентальними» колегами, автор фундаментальних робіт по математичній фізиці, творець ряду математичних «інструментів», без яких зовсім немислима сучасна теоретична фізика , засновник кембріджської школи математичної фізики.

1903 – Ірвінг Стоун, американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна і інших.

1910 – Вільям Ханна, американський мультиплікатор, разом з Джозеф Барбера створив Тома і Джері.

1914 – Джо Шустер, канадський художник, який намалював Супермена.

1918 – Інгмар Бергман, шведський кінорежисер.

1918 – Джей Форрестер, американський інженер, творець перших комп'ютерів.

1939 – Карел Готт, чеський співак.

1966 – Меттью Фокс, американський актор («Залишитися в живих»).

Не цокаючись...

У 1907 році помер Вільям Перкін, британський хімік-органік, вперше отримав синтетичні барвники.

1995 – Олесь Гончар (справжнє ім'я Олександр Терентійович Гончар), український письменник.

У Харкові...

За пропозицією генерал-губернатора Долгорукова 14 липня 1846 в Харкові створено спеціальний комітет «для вишукування можливостей для поліпшення прикрас міста Харкова і взагалі його впорядкування згідно з його коштами, сумами і доходами, наявними в його розпорядженні».

Іменини відзначають...

Ангеліна, Арсеній, Василь, Дем'ян, Кузьма, Никодим, Никон, Петро, Тихон.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments