Покращуємо господарство шлюбними оголошеннями і разом з японцями відзначаємо День моря

Понеділок, 19 липня 2010, 08:43
У 1695 році у Великобританії в популярному збірнику «Як поліпшити господарство і торгівлю» публікуються перші шлюбні оголошення.
море

Причому мета матримоніальних планів бажаючих вступити в шлюб цілком відповідала назві видання: «Джентльмен 30 років від народження оголошує, що він володіє значним статком та бажає одружитися на молодій дамі зі статком приблизно в 3 000 фунтів і готовий укласти з цього приводу відповідний контракт», «Молода людина 25 років, має прибуткову справу, якому батько готовий виділити 1 000 фунтів, охоче вступив би у шлюб, що відповідає його становищу. Батьки виховали його у вірі, і він відрізняється тверезим поведінкою».

У Японії сьогодні відзначається День моря. Відрізана від великих материків Охотським морем на півночі, Японським морем на заході, Тихим океаном на сході і Східно-Китайським морем на півдні, Японія в усі часи покладалася на милість моря. З давніх часів всі галузі життя і виробництва, пересування людей і переміщення вантажів, включаючи проникнення до Японії іноземної культури, тісно пов'язані з морем.

Також у цей день...

У 1696 році російськими військами була взята турецька фортеця Азов.

1799 – знайдений Росеттський камінь, завдяки якому була розшифрована мова Давнього Єгипту.

1814 – англійський мореплавець М. Флайндерз у своїй книзі вперше назвав Зелений континент Австралією (через 24 години після публікації книги він помер).

1822 – французький учений Жозеф Ньєпс зробив першу у світі фотографію.

1825 – у день від'їзду Анни Петрівни Керн з Тригірського Пушкін вручив їй вірш «К *» («Я помню чудное мгновенье»). Через 15 років композитор Глінка написав романс на ці слова і присвятив її жінці, в яку був закоханий, – дочки Анни Керн Катерині.

1886 – в Люксембурзі свій останній концерт дав Ференц Ліст. Через два дні він прибув до Байройт (Німеччина) для участі в вагнерівських урочистостях. Композитор зліг у ліжко з сильною простудою, яка перейшла в запалення легенів, і в останній день місяця помер на 75-му році життя.

1908 – у Лондонському соборі Святого Павла єпископ, благословляючи Олімпіаду, промовив фразу: «Головне – не перемога, а участь».

1936 – лідер іспанських комуністів Д. Ібаррурі в промові по радіо вперше проголосив гасло «Но пасаран!» («Вони не пройдуть!»).

1991 – тисячі жителів Тегерана в паніці покинули місто, коли китайський астролог передбачив там землетрус.

1996 – в Атланті почалися XXVI Олімпійські ігри, в яких взяло участь рекордна кількість спортсменів – 10 744 людини (7060 чоловіків і 3684 жінки). Інтерес до них був такий великий, що франкомовна державна телестанція «Суїсс 4» транслювала їх без перерви з 19 липня і до закриття 5 серпня 1916 днів 22 години і 45 хвилин.

Про знаменитих світу цього...

1814 – Семюель Кольт, винахідник шестизарядного револьвера.

1834 – Едгар Дега, французький художник, графік і скульптор.

1938 – Вахтанг Кікабідзе, грузинський співак і кіноактор, народний артист Грузинської РСР.

1960 – Віра Сотникова, актриса театру і кіно.

1971 – Віталій Кличко, український боксер суперважкій ваговій категорії, Чемпіон світу з боксу, лідер фракції в Київраді.

Не цокаючись...

У 1374 помер Франческо Петрарка, італійський поет, голова старшого покоління гуманістів, один з найвидатніших діячів італійського Ренесансу.

У Харкові...

18-22 липня 1917 конференція анархістів Півдня Росії в Харкові визнала можливим входження прихильників анархії в ради, але виключно з інформаційною метою. Категорично проти участі в радах висловлювалися лише анархісти-індивідуалісти...

Іменини відзначають...

Антон, Валентин, Василь, Інокентій, Марина, Марфа (Марта), Уляна, Фелікс.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments