П'ємо за національний прапор, жовте поле і синє небо

Субота, 24 липня 2010, 08:25
24 липня 1990 року в Києві біля будівлі мерії вперше після розпаду СССР було піднято синьо-жовтий прапор.
прапор україни

Тоді ми вперше після досить довгої перерви сказали світові про те, що у нас «синє небо, жовте поле».

Так що п'ємо за прапори, поле і небо.

Також у цей день...

У 1701 році заснована автомобільна столиця США – Детройт. Засновником міста (тоді це було селище для торгівлі хутром) став управляючий французькими володіннями в Північній Америці Антуан Кадилак, ім'я якого увічнено в марці автомобіля.

1837 – трагічно закінчилася перша публічна демонстрація парашута нової форми з перевернутим догори дном куполом, який, за задумом його винахідника, англійця Роберта Кокінга, повинен був запобігти розгойдуванню. Піднятий на висоту 2000 метрів аеростатом «Грейт Насс Балун», парашут з знаходяться під ним у кошику Кокінгом почав спускатися досить вдало, але потім верхній вінець куполи зім'явся і спуск перетворився на падіння, яке закінчилося смертю винахідника. А пілотував аеростат Чарльз Грін, який з часом стане першим повітроплавцем, які вчинили 100 польотів.

1874 – Олександр Миколайович Лодигін отримав привілей № 1619 на лампу розжарювання. Його винахід був запатентований і в кількох європейських країнах. Петербурзька АН присудила йому в цьому році Ломоносовський премію, а в кінці року було створено «Товариство електричного освітлення О. М. Лодигін і Ко».

1911 – американський археолог Ірам (Хайрем) Бінгхем відкрив у Перу «втрачене місто» імперії інка Мачу-Пікчу, яке служило чи то притулком для останнього імператора, чи то укриттям для «дочок Сонця» від конкістадорів.

1927 – голландська танцівниця Мата Харі з'явилася перед судом французького військового трибуналу. На наступний день їй був винесений смертний вирок.

1938 – винайдена розчинна кава.

1945 – президент США Гаррі Трумен оголосив про створення атомної бомби.

1969 – Аполлон-11 успішно приводнився в Тихому океані. Повернулися додому астронавти, які вперше погуляли по Місяцю.

Про знаменитих світу цього...

У 1802 році народився Олександр Дюма-батько, французький письменник («Три мушкетери», «Королева Марго», «Граф Монте-Крісто»).

1970 – Дженніфер Лопес, американська актриса і співачка.

Не цокаючись...

У 1964 році помер український поет Максим Рильський.

1980 – Пітер Селлерс (справжнє ім'я Річард Генрі Селлерс), британський кіноактор («Казино Ройяль», «Повернення Рожевої пантери», «Лоліта»).

1992 – Гавриїл Абрамович Ілізаров, хірург-травматолог, академік РАН, творець ортопедичного апарату, названого його ім'ям.

У Харкові...

24 липня 1885 року Міністром Народної Освіти І. Деляновим затверджено статут Харківського технологічного інституту.

Іменини відзначають...

Олена, Ольга.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments