Перекушуємо на ходу. Сьогодні – 110 років гамбургеру

Вівторок, 27 липня 2010, 08:27
27 липня 1900 року американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер.
гамбургер

Він поклав м'ясну котлету між двома круглими булочками, додав соус і листочок салату. Саме в такому вигляді гамбургер став символом гастрономії Нового Світу.

Хоча, за іншою версією, головний американський бутерброд з'явився зовсім не на початку ХХ століття в США, а... в дрімучому німецькому Середньовіччя. Більш того, за цією версією виявляється, що гамбургер – це, до всього іншого, ще й нащадок хот-дога! Кажуть, що хот-доги – булочки з сосискою – винайшли у Німеччині та Австрії в 1487 році (тобто – за п'ять років до відкриття Колумбом Америки).

Сосиски та ковбаски вже тоді стали основою національної німецької кухні, і цілком слушно, що в один прекрасний день комусь прийшло в голову геніальне «рацпропозицію»: а навіщо є їх вприкуску з булкою, якщо можна поєднати? Далі думка логічно розвинулася до того, що в булку можна запихати не тільки сосиски, але і котлетки – так, власне, і з'явився гамбургер (названий так на честь міста, в якому його придумали – Гамбурга).

Незважаючи на визнану шкідливість бургерів і потрясли мережі швидкого харчування гучні судові процеси, гамбургер нарівні з джинсами, як і раніше залишається символом американської культури і найдемократичнішою їжею, яку можна замовити і в придорожній забігайлівці, і дорогому ресторані.

Також у цей день...
 

1586 – англійський мореплавець Волтер Релі вперше привіз до Британії тютюн.

1710 – на Ратушній площі Риги влади міста принесли присягу на вірність російському царю Петру I.

1789 – створений Департамент з іноземним зв'язків – перший державний виконавчий орган США (нині Держдепартамент США). Одна з найвпливовіших контор у світі.
 

1649 р. Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ переміг поляків під Збаражем. 
 

1866 – прокладено підводний кабель між Британією і США.

1921 – канадський фізіолог Фредерік Грант Бантінг повідомив про отримання інсуліну.

1940 – на екранах США вперше з'явився герой мультсеріалів кролик Багсі Банні. «What's up, doc?».

1941 – тіло Леніна вивезено зі столиці. Операція трималася в найсуворішому секреті. Потім вождя знову повернули в Мавзолей.

1965 – президент США Ліндон Джонсон підписав законопроект, який вимагає від виробників сигарет друкувати на всіх пачках попередження про шкоду куріння для здоров'я.

1986 – група «Queen» стала першою групою після Луї Армстронга, що прорвалася за «залізну завісу» (відбувся концерт «Live Magic» у Будапешті).

1989 – почався перший чемпіонат світу для дирижаблів-монгольф'єрів (27.07-08.07.1989) в Люксембурзі. У чемпіонаті взяли участь 17 дирижаблів (мабуть, більшу кількість повітряних суден на територію Люксембургу не влізло).

1990 – парламент Молдавії скасував автономію Гагаузії. Тут вже точно без пів-літри не розібратися...

1994 – парламент Індії заборонив у країні тести з визначення статі майбутньої дитини у зв'язку з великою кількістю абортів у випадках, коли тести визначали, що народяться дівчатка.

1998 – у Римі встановлено найдовший в світі рекламний плакат – довжиною 274 метри.

Про знаменитих світу цього...

У 774 році народився Кукай, японський проповідник, найбільш шанований буддистський святий у Японії.

1768 – Шарлотта Корде, французька дворянка, вбивця французького революціонера Марата.

1824 – у Парижі народився Олександр Дюма (син), французький драматург, гідний продовжувач справи свого батька (згадати, хоча б, «Даму з камеліями»). 

1865 р. народився Андрій ШЕПТИЦЬКИЙ, митрополит УГКЦ

1917 – Бурвіль (справжнє ім'я Андре Робер Рембур), знаменитий французький актор («Три мушкетери», «Роззява», «Велика прогулянка»).

1936 – Заур Кабіс, осетинський письменник, автор першого фантастичного роману осетинською мовою («Остання мавпа», 1977).

1964 – Юрій Хой, за паспортом Юрій Миколайович Клинських, лідер групи «Сектор газу».
 .
Не цокаючись...

У 1844 році помер Джон Дальтон, англійський фізик, хімік, що вперше описав захворювання дальтонізм.

1873 – Федір Тютчев, російський поет, дипломат.

1981 – Вільям Уайлер, американський режисер і продюсер, володар трьох «Оскарів» («Римські канікули», «Як вкрасти мільйон», «Смішна дівчисько», «Бен-Гур»).

27 липня 2002 сталася трагедія на авіаційному шоу у Львові, аеродром «Скнилів», найбільша в історії світових авіашоу катастрофа. В результаті падіння Су-27 за різними даними загинуло до 84 людей (за офіційними даними – 77 осіб). 27 липня 

27 липня 1649 р. у бою під Збаражем загинув полковник Станіслав МОРОЗЕНКО.

27 липня 1919 р. загинув Матвій ГРИГОР’ЄВ, Головний отаман Херсонщини і Таврії. 
 

27 липня 1923 р. загинув Василь СЕНЗЮК, подільський отаман (1923).
 

27 липня 1958 р. відійшов у вічність сотник УСС Дмитро ФЕРЕНЧУК.
 

У Харкові...

27 липня 1812 року підписано Акт про відкриття в Харкові інституту шляхетних дівчат.

Іменини відзначають...


Онисим, Іван, Пантейлеймон, Степан.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments