Сьогодні – Міжнародний день археолога

Неділя, 15 серпня 2010, 08:32
15 серпня археологи всього світу святкують професійне свято. Слово «археологія» вперше вжито Платоном в значенні «історія минулих часів».
археолог

Так що перекинути чарочку на честь усіх знавців старовини ми сьогодні просто зобов'язані. Адже не спроста багато хто залишає по собі пам'ятні написи а-ля «Тут був Петя» або «ПТУ № 36, гр. ПР-11К, Васьок» – всі ці дії здійснюються з надією на те, що археологи майбутнього розкопають ці артефакти, та все петі з васями увійдуть в історію.

Також у цей день...

У 1519 році на місці індіанського рибальського села засновано місто Панама, назва якого в перекладі означає «багато-багато риби».

1534 – у Парижі іспанським дворянином Ігнатієм Лойолою було засновано Товариство Ісуса, відоме згодом як чернечий Орден єзуїтів.

1848 – Уолдо Хенчетт із міста Сірак'юс (штат Нью-Йорк) запатентував страшніше в історії знаряддя катувань – зуболікарське крісло.

1877 – Томас Едісон написав листа президентові телеграфної компанії Піттсбурга, в якому доводив, що кращим варіантом привітання при спілкуванні по телефону є слово «hello», яке у нас трансформувалося в «алло». Винахідник телефону Александер Белл пропонував свій варіант – слово «ahoy», який використовується при зустрічі кораблів.

1969 – з 15 по 18 серпня проходив Вудстокський фестиваль – кінець ери хіпі. Музична частина фестивалю розпочалася виступом Річі Хевенса в 5 годин 7 хвилин вечора п'ятниці 15 серпня і закінчилася гімном США у виконанні Джімі Хендрікса в 9 ранку 18 серпня. Серед виступаючих були Джоан Баез, Джо Коккер, Арло Гатрі, Дженіс Джоплін, Мелані, Раві Шанкар, Джонні Вінтер, групи «Blood», «Sweat and Tears», «The Band», «Creedence Clearwater Revival», «Canned Heat», «Crosby», «Stills», «Nash and Young», «Grateful Dead», «Jefferson Airplane», «Sly and the Family Stone», «Santana», «Ten Years After», «The Who» та інших.

Про знаменитих світу цього...

У 1769 році народився Наполеон I Бонапарт, французький імператор.

1771 – Вальтер Скотт, шотландський письменник, автор романтичної саги про лицаря Айвенго.

1892 – Луї де Бройль, французький фізик-теоретик, один із творців квантової механіки, Нобелівський лауреат.

1944 – Джанфранко Ферре, італійський модельєр.

1972 – Бен Еффлек, американський актор («Перл-Харбор», «Армагеддон», «Дівчина з Джерсі»).

Не цокаючись...

У 778 році загинув у сутичці Роланд, герой європейського епосу. «Пісня про Роланда», маркграф, племінник Карла Великого, легендарний лицар.

1038 – помер Іштван I Святий, перший король Угорського королівства, династія Арпадів. За активне поширення християнства на угорських землях він був після смерті канонізований католицькою церквою і визнаний святим покровителем Угорщини. День Святого Іштвана, що святкується в Угорщині 20 серпня (в день його коронації), є головним державним святом країни.

1057 – Макбет, король Шотландії, який здобув популярність завдяки однойменній трагедії Шекспіра. Вчені, детально вивчивши обставини життя шотландського короля, довели, що він абсолютно несправедливо, виключно з волі драматурга, став символом нещасть. Справжній Макбет мирно правил процвітаючою країною, поширював християнство, а роки його правління були названі нащадками «родючим періодом».

1274 – Робер де Сорбон, французький теолог, засновник коледжу в Парижі, так званого Сорбоннського будинку.

У Харкові...

15 серпня 1659 у Харкові відкрився перший щорічний ярмарок. Називався він Успенським і проходив на Миколаївській площі (нині пл. Конституції). Задовго до його відкриття всю площу забудовували тимчасовими дерев'яними лавками та балаганами. Успенський ярмарок був як би перевалочним пунктом, звідки сільськогосподарські продукти півдня Росії йшли в центральні промислові райони країни, а вироби центральних промислових районів і півночі – на південь. У 40-50-х роках XIX століття Успенський ярмарок став одним з найзначніших в країні.

Іменини відзначають...

Василь, Никодим, Степан.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments