П'ємо за нові слова та винаходи, які ними можна називати

Середа, 18 серпня 2010, 08:35
Рівно 110 років тому на світ з'явилося слово, яке кожен з нас знає мало не з пелюшок – телебачення.
телебачення

Слово «телебачення» придумав і ввів у науковий обіг російський інженер Костянтин Дмитрович Перський. Зробив він це на конференції в Парижі, в 1900 році, випередивши початок комерційного мовлення майже на сорок років.

Також у цей день...

У 1572 році в Парижі відбулося весілля французької принцеси Маргарити Валуа (тієї самої королеви Марго) і Генріха, короля Наваррського.

1743 – Джек Бротон, чемпіон Англії з боксу, сформулював правила боксерських поєдинків.

1787 – у Петербурзі відбулася перша в історії Росії робоча демонстрація – 400 будівельників принесли скаргу Катерині II на свого наймача Долгова.

1868 – французький астроном П'єр Жансен виявив у сонячному спектрі новий елемент – гелій.

1913 – в одному з казино Монте-Карло відбувся рекордний випадок – кулька рулетки випадав на «чорне» 26 разів поспіль.

1918 – організований Всеросійський союз радянських журналістів.

1920 – ратифікована 19-а поправка до конституції США, що надала право голосувати жінкам.

1945 – відбулася знаменна в завершальній Другій світовій війні подія. Радянський десант висадився в китайському місті Харбіні. Війська союзників продовжили переможний хід по захопленим японцями територіям.

1950 – чотиримісячне кошеня, слідуючи за групою альпіністів, підійнялося на гору Маттерхорн (Альпи) висотою 4477 м.

1958 – у США вийшов друком роман Володимира Набокова «Лоліта».

1962 – Рінго Старр вперше виступив як ударник групи «Бітлз».

1966 – вироблено перші світлини місячної поверхні з американській селеноцентричній орбіти – «Лунар орбітер-1».

1977 – у Мемфісі пройшли похорони Елвіса Преслі. В останній путь співака проводжали 75 тисяч шанувальників.

1991 – Михайло Горбачов був узятий під домашній арешт в Криму. Як з'ясувалося, не надовго. Але ера СРСР закінчилася назавжди.

Про знаменитих світу цього...

У 1750 році народився Антоніо Сальєрі, австрійський композитор італійського походження. У нашій лісосмузі кожна собака знає, хто отруїв Моцарта... При цьому факт отруєння Вольфганга Амадея саме Сальєрі нічим не підтверджено, на відміну від історично зафіксованих відомостей, що Антоніо був дуже успішним композитором і педагогом, а серед його учнів були відразу Бетховен, Шуберт і Ліст.

1830 – Франц Йосиф I, імператор Австрійської імперії (з 1848) і король Угорщини (з 1867), що почав першу світову війну.

1904 – Макс Фактор (справжнє ім'я справжнє ім'я Максиміліан Факторовіч), американський парфумер польського походження, засновник косметичної компанії «Макс Фактор».

1933 – Роман Поланскі, франко-польсько-американський кінорежисер і актор. Вже в 14 років Роман грав на сцені, потім знімався у фільмах Анджея Вайди. Після закінчення режисерського факультету в Лодзі він зняв декілька короткометражних фільмів, що принесли йому нагороди, а після першого повнометражного фільму «Ніж у воді» (1961) до нього прийшла міжнародна слава. Покинувши в 1962-му Польщу, Поланскі знімав фільми у Великобританії і США, де в 1969 була по-звірячому вбита бандою Менсона його друга дружина, кіноактриса Шерон Тейт. У 1977 році режисерові було пред'явлено звинувачення в незаконному співжитті з малолітньою, що змусило його покинути Америку і влаштуватися у Франції, де він продовжує ставити нові фільми.

1937 – Роберт (насправді – Чарльз) Редфорд, американський кіноактор і кінорежисер. Він пройшов величезний за часом творчий шлях і в старості продовжує вибивати сльозу з домогосподарок і викликати придих у студенток, наприклад, у фільмі «Шпигунські ігри».

1952 – Патрік Суейзі, американський актор. Досить назвати 3 фільми: «На гребені хвилі», «Привид» та «Брудні танці», щоб знову вибити сльозу з домогосподарок... ну і так далі.

1957 – Кароль Буке, французька актриса («Немо», «Бінго Бонго»), обличчя духів «Шанель».

1969 – Крістіан Слейтер (справжнє ім'я Крістіан Майкл Леонард Хоукінс), американський кіноактор. То негідник в «Гірше не буває», то спаситель світу в «Зламаній стрілі».

1969 – Едвард Нортон, американський актор. У нього більше вузька спеціалізація – Едвард знімається тільки в шедеврах. У його акторській обоймі – «Бійцівський клуб» (де він геть забив у кадрі ідейного натхненника проекту Бреда Пітта), «Американська історія Х», «Народ проти Ларрі Флінта», «Рахунок» і так далі.

Не цокаючись...

У 1850 році помер Оноре де Бальзак, французький письменник, класик світової літератури.

1940 – Уолтер Крайслер, американський промисловець, засновник корпорації «Крайслер».

У Харкові...

18 серпня 1883 в Харкові відкрита «друга черга» міської конки. Почався рух від Харківського реального училища (пл. Фейербаха, Академія залізничного транспорту) до Кінної площі (пл. Повстання).

Іменини відзначають...

Евстігней, Нонна.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments