25 серпня

Середа, 25 серпня 2010, 08:35

Також у цей день...

В 325 році закінчився Перший в історії християнства Вселенський Собор у Нікеї.

1718 – французькі колоністи, що прибули до Луїзіани, заснували місто Новий Орлеан. Знайшли місце! Місто регулярно заливає водою. З іншого боку, воно стало культовим туристичним об'єктом, так що вже нікуди не дітися...

1784 – політ першого шотландського аеронавта Джеймса Тітлера на саморобному монгольф’єрі. Аеростат стартував з міського саду Херіот і піднявся на висоту близько 150 метрів.

1835 – в США викликано загальний подив публікацією газети «Нью-Йорк Сан» про те, що на Місяці виявлені рослини.

1875 – капітан Меттью Уебб став першою людиною, уплав подолавшою Ла-Манш.

1940 – англійці зробили перший авіаналіт на Берлін. У 1941 – фашисти взяли Дніпропетровськ, в 1942 – Моздок. У 1944 р. радянські війська визволили від фашистів Ізмаїл і Тарту. У цей же день 1944-го року союзники звільнили Париж.

1950 – на екранах Японії з'явився фільм Акіро Куросави «Расемон» з Тосіро Міфуне в головній ролі. У наступному році фільм завоював Головний приз на кінофестивалі у Венеції і приніс світову славу його творцям.

1987 – прийнятий Указ Президії ВР СССР про перевірку на СНІД, що передбачав покарання за зараження, і висилку з країни інфікованих іноземців.

2003 – перша в світі операція з пересадки язика пройшла успішно.

Про знаменитих світу цього...

1530 – Іван IV Васильович Грозний, перший російський цар.

1819 – Алан Пінкертон, приватний детектив, засновник детективного агентства. Його найбільшими успіхами були запобігання замаху на президента Лінкольна в Балтіморі в 1861 році і арешт організаторів крадіжки 700 000 доларів в залізничній компанії Adams Express. Ім’я цього знаменитого детектива давно стало прозивним, а його детективне агентство працює до цих пір і вважається одним з кращих.

1862 – Вільям Купер Проктер, знаменитий миловар, батько-засновник миловарній мануфактури «Procter & Gamble». Особливо слід відзначити, що спочатку хлопці Проктер і Гембл і, справді, тільки мило варили. Та й всі товари, які зробили цю компанію знаменитою, з'явилися багато пізніше їх смерті.

1924 – Павло Загребельний, український письменник («Європа 45», «Роксолана», «Розгін»).

1930 – Георгій Данелія, кінорежисер, народний артист СРСР («Я крокую по Москві», «Тридцять три», «Не горюй!», «Міміно», «Осінній марафон», «Кін-дза-дза!»).

1930 – сер Шон (Томас) Коннері, шотландський кіноактор, який був першим виконавцем ролі Джеймса Бонда. Після чого знімався багато і щільно, благо, глядач від всіх його фільмів у перманентному захваті.

1942 – Маргарита Терехова, російська актриса, режисер театру і кіно, народна артистка РФ.

1944 – Сергій Соловйов, російський кінорежисер і сценарист.

1958 – Тім Бартон, американський кінорежисер («Бетмен-1, 2», «Ед Вуд», «Марс атакує», «Бітлджюс», «Едвард Руки-ножиці», «Сонна лощина», «Планета Мавп», мульти «Кошмар перед різдвом» і «Труп нареченої», і, нарешті« Cуіні Тодд»).

1970 – Клаудіа Шиффер, німецька топ-модель.

Не цокаючись...

У 1867 році помер Майкл Фарадей, англійський фізик і хімік, який відкрив електромагнітну індукцію, творець генератора.

1900 – Фрідріх Ніцше, німецький філософ теорії надлюдини («Так говорив Заратустра», «Воля до влади», «По той бік добра і зла»).

1938 – Олександр Купрін, російський письменник.

1982 – Ганна Герман, польська співачка, яка виконувала пісні польською, російською та англійською мовами.

1985 – в авіакатастрофі загинула Саманта Сміт, «маленький посол миру».

У Харкові...

25 серпня 1873 в Харківському реальному училищі почалися заняття. Перший раз беруть 153 учня. Чотирьом відмовлено на увазі нестачі місць, решта, що подали заяви на навчання, «або не з'явилися, або не витримали випробування...»

Іменини відзначають...

Олександр.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments