Закушуємо проводами. 26 серпня – День народження телеграфних новин

Четвер, 26 серпня 2010, 08:34
У цей день, у 1858 році, перша новина була відправлена телеграфом. Тому пропонується негайно «телеграфувати» про це всім друзям-знайомим і терміново хапатися за склянку.
телеграф

Також у цей день...

У 1768 році розпочалося перше кругосвітнє плавання англійського мореплавця Джеймса Кука. Плавання ці, як відомо, закінчилися для Кука плачевно: бідолаху з’їли аборигени.

1770 – в «Трудах» Вільного економічного суспільства з'явилася перша наукова стаття на тему картоплі: «Примітки про картоплю». Вперше назва картоплю ввів у слов'янські мови вчений-агроном Андрій Тимофійович Болотов, який першим приступив до вирощування культури на городі (а не на клумбах), поклавши тим самим початок масовому поширенню на Русі «другого хліба». У 1840 р. уряд вжив заходів по впровадженню культури вирощування картоплі, що зустріло сильний опір селян («картопляні бунти» в 1842-му).

1791 – американець Джон Фітч отримав патент на винайдений ним пароплав, продемонстрований ще чотирма роками раніше. У цьому ж році він отримає патент і у Франції. Не зумівши довести економічну вигоду будівництва суден з паровим двигуном, Фітч помре в 1798, а слава дістанеться англійцю Роберту Фултону, який досягне успіху лише через двадцять років після Фітчу.

1801 – Філіп Лебон патентує двотактний двигун внутрішнього згоряння.

1847 – проголошена Республіка Ліберія – перша незалежна держава в чорній Африці. Батьками-засновниками стали іммігранти – вивезені (починаючи з 1821 року) із США звільнені негри, що зайняли пануючі позиції у всіх сферах діяльності.

1907 – закований у ланцюзі й кинутий у воду ілюзіоніст Гаррі Гудіні сплив на поверхню через 57 секунд (Аквапарк в Сан-Франциско).

1920 – прийнята 19-та поправка до Конституції США, що дала жінкам право голосувати на виборах.

1946 – Норма Джин Бейкер підписала контракт з кіностудією XX Century Fox. Її стали звати Мерілін Монро (Монро була дівочим прізвищем її матері, а ім'я було взято у відомої танцівниці Мерілін Міллер).

1972 – в Мюнхені відкрилися XX літні Олімпійські ігри. Спортивні змагання затьмарив терористичний акт проти ізраїльських спортсменів, а серед героїв Ігор були американський плавець Марк Спітц, спринтер Валерій Борзов, гімнастка Ольга Корбут і радянська баскетбольна команда.

1991 – п'ятий день після путчу. Почалася позачергова сесія парламенту СССР. Припинено діяльність КПСС на всій території країни. Арештований колишній голова Верховної Ради СССР Анатолій Лук'янов. З балкона своєї квартири викинувся керуючий справами ЦК КПСС Микола Кручина.

2008 – після крайнього загострення грузино-південноосетинських відносин і активної участі Росії у бойових діях (що почалися 8 серпня) Президент Росії Д. А. Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

Про знаменитих світу цього...

У 1740 році народився Жозеф Мішель Монгольф'є, старший з братів – винахідників повітряної кулі.

1743 – Антуан Лавуазьє, французький вчений, основоположник сучасної хімії.

1914 – Хуліо Кортасар, аргентинський письменник і поет, представник напряму «магічний реалізм».

1925 – Петро Тодоровський, кінорежисер.

1941 – Барбет Шредер, французький кінорежисер («Зворотний бік фортуни», «Самотня біла жінка», «Поцілунок смерті»).

1976 – Земфіра Рамазанова, співачка, автор і виконавець своїх пісень.

1980 – Маколей Калкін, американський актор. Той, який один вдома.

Не цокаючись...

У 1795 році помер Алессандро Каліостро (справжнє ім'я Джузеппе Бальзамо), італійський граф, астролог, авантюрист.

1989 – Ірвінг Стоун, американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна та інших.

У Харкові...

1809. Весною та восени харківці тонули в багнюці, а влітку задихалися від пилу. «Місто поперемінно оберталося то в чорнильницю, то в пісочницю, як жартували тодішні студенти». Як стверджують сучасники, через бруд училища закривалися на 2-3 місяці. Це називалося брудними канікулами. «Люди іноді ходили на ходулях, а одного разу в бруду пара волів потонула так, що задохлась перш, ніж була витягнута...»

Іменини відзначають...

Іполит, Максим, Тихон.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments