11 вересня ламаємо хліб руками і зустрічаємо бабине літо

Субота, 11 вересня 2010, 08:35
Православні сьогодні відзначають Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна.
усікновення глави пророка предтечі і хрестителя господня іоанна

11 вересня ламаємо хліб руками і зустрічаємо бабине літо.

Православні сьогодні відзначають Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна.

За народними повір'ями, в цей день не можна різати капусту і взагалі нічого круглого, заборонялося користуватися ножем. Навіть хліб треба ламати руками. Іоанн Хреститель шанується як цілитель від головного болю.

За народним календарем з 11 вересня починається Бабине літо, яке триватиме до 22 вересня.

Також у цей день...

У  1297 році  у битві біля Стерлінга (Шотландія) шотландці під керівництвом Вільяма Воллеса-«Хоробре серце» розбили війська англійського короля Едуарда I. 

1888  — на відкритті промислової виставки в Торонто проведений перший у світі запис людського голосу.

1927 –  стався землетрус на Південному березі Криму, що призвів до численних руйнувань від Севастополя до Феодосії. Цей землетрус, разом із землетрусом, який відбувся 26 червня того ж року, вважається найпотужнішим з усіх відомих землетрусів у Криму (саме цей землетрус потрапив до сюжету роману «Дванадцять стільців» Ільфа і Петрова).

1943 – створений державний український хор імені Г. Верьовки.

1946 – проведено перший успішний сеанс мобільного телефонного зв'язку.

1993 – у Києві відкрито пам'ятний знак жертвам голодомору.

2001 – український літак Ан-225 «Мрія» встановив світовий рекорд вантажопідйомності, піднявши в небо взвод українських танків.

Про знаменитих світу цього...

У 1862 році народився О. Генрі (справжнє ім'я Вільям Сідні Портер), американський письменник, великий майстер сюжетної логічної петлі.

1864 – Павло Грабовський, український письменник, поет («Пролісок», «З Півночі», «Кобза»).

1935 – Герман Титов, льотчик-космонавт, який здійснив другий в історії людства орбітальний політ у космос.

1940 – Брайан Де Пальма, американський кінорежисер («Обличчя зі шрамом», «Недоторкані», «Керрі», «Шлях Карліто», «Місія: нездійсненна»).

1945 – Франц Беккенбауер, німецький футболіст і тренер, двічі визнаний кращим футболістом Європи. У 1974 році став чемпіоном світу

1965 – Мобі (справжнє ім'я Річард Мелвілл Холл), американський музикант, представник сучасної рок-поп-сцени. У генеалогічному древі його, до речі сказати, був присутній сам Генрі Мелвілл, автор роману «Мобі Дік». Звідси, власне, співаком і був узятий псевдонім.

Не цокаючись...

У 1823 році помер Давид Рікардо, англійський економіст, класик політичної економії.

1976 – Микола Яковченко, актор Українського драматичного театру ім. І. Франка і кіно («Максим Перепелиця», «За двома зайцями», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Вій»), народний артист України.

11 вересня 2001 року в хмарочоси Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку врізалися два літаки, керовані терористами. В результаті чого обидві башти обвалилися, викликавши серйозні руйнування прилеглих будов. Третій літак був спрямований у будівлю Пентагону. Четвертий розбився в штаті Пенсільванія. Крім 19 терористів, в результаті атак загинули понад три тисячі осіб, близько шести тисяч було поранено, ще 24 пропали без вісті. Більшість загиблих були цивільними особами. Також катастрофа забрала життя пожежників і поліцейських, завдяки зусиллям яких вдалося врятувати близько 30 тисяч людей.

У Харкові...

11 вересня 1832 року «прибув до Харкова з Полтави Імператор Микола Павлович. Государ оглядав університет, інститут, гімназію і тюремний замок... »

Іменини відзначають...

Ганна, Іван. Олеся.

 

comments powered by HyperComments