П'ємо за перших експортерів нафти

Неділя, 12 вересня 2010, 08:33
У другу неділю вересня в Україні відзначається День працівників нафтової, газової, нафтопереробної промисловості і нафтопродуктозабезпечення.
день нафтовика

Промисловий видобуток нафти в Україні почався в 18 столітті, і вже в 1909 році в Прикарпатті видобувалося 2 мільйони тонн нафти. Газова промисловість бере свій початок з введення в експлуатацію Дашавського газового родовища і будівництва першого газопроводу Дашава – Стрий у 1924 році.

Інтенсивний розвиток нафтової та газової промисловості пов'язаний з відкриттям у післявоєнний період значних запасів нафти і газу в регіоні Дніпровсько-Донецької западини, на Прикарпатті та в Причорноморсько-Кримської газоносної області.

З території України почалися і перші в світі експортні поставки природного газу – вони почали здійснюватися до Польщі з 1945 року.

Зараз Україна володіє складною трубопровідною транспортною системою. Її загальна протяжність досягає 37 тисяч кілометрів. Через територію країни проходить ряд важливих магістральних трубопроводів стратегічного значення, довжина яких 4.7 тисячі кілометрів.

Також у цей день...

У 1903 році 33-річний Уінстон Черчілль одружився на Клементін Хозье, яка була молодша за нього на 10 з половиною років. Наречена була небагата, але належала до стародавнього аристократичного роду, була прекрасно освічена і розумна. Вона була єдиною людиною, яка мала вплив на видатного політичного діяча Великобританії.

1940 – у Франції знайдено печеру Ласко з доісторичними малюнками на стінах.

1953 – майбутній президент США Джордж Кеннеді одружився з Жаклін Був'є.

1959 – з космодрому Байконур стартувала ракета «Восток-Л» і вивела в політ автоматичну станцію «Луна-2», яка вперше у світі здійснила посадку на Місяці.

1992 – в космос полетіла перша подружня пара, перша темношкіра жінка і перший японський астронавт.

Про знаменитих світу цього...

У 1921 році народився Станіслав Лем, польський письменник, сатирик, філософ і фантаст («Соляріс», «Голос Неба», «Світ на Землі», «Вторгнення з Альдебарана»).

1944 – Баррі Уайт, меріканскій співак у стилі ритм-енд-блюз.

1961 – Мілен Фармер (справжнє прізвище Готьє), французька співачка і актриса.

1972 – Джейсон Стетхем, англійський актор («Карти, гроші і два стволи», «Великий куш», «Перевізник», «Адреналін»).

Не цокаючись...

У 1612 році помер Василь Шуйський, князь, боярин і воєвода, згодом цар Василь IV Іоаннович.

1812 – від поранення на Бородінському полі помер російський генерал Петро Багратіон.

У Харкові...

12 вересня 1882 року відкрита перша лінія кінної залізниці (так звана «конка»). Вона пов'язувала Привокзальну площу і будинок біржі (кут нинішніх площ Конституції і Рози Люксембург). Плата за проїзд встановлена в 5 копійок. За перший рік існування конки перевезено 2169921 пасажира.

Іменини відзначають...

Олександр, Арсеній, Гаврило, Григорій, Данило, Денис, Єфрем, Іван, Леонід, Макар, Марія, Никодим, Павло, Сава, Спиридон, Федір, Христофор, Яків.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments