Кадри вирішують все. П'ємо за тих, хто їх підбирає, читаємо детективи, захищаємо природу, закушує пеніциліном

Середа, 15 вересня 2010, 08:21
У третю середу вересня відзначається День HR-менеджера.
день кадровика

День HR-менеджера – це День фахівця з управління персоналом (HR – від англійського – human resources). Це професійне свято відзначається всіма фахівцями-кадровиками.

Історія Дня HR-менеджера стартує з 1835 року, коли в Російській імперії вийшла постанова «Про ставлення між господарями фабричних закладів і робочими людьми, які надходять на оні по найму».

Дана постанова стала першим в країні документом, який регламентував взаємини капіталу і найманої праці, а також офіційно зафіксував існування працівників, чия праця в компанії визначає практично все.

А ще сьогодні вперше відзначають річницю Дня демократії. Міжнародний день демократії проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2007 року в резолюції та присвяченій підтримці зусиль урядів з розвитку та зміцненню демократій.

Відзначається щорічно 15 вересня починаючи з 2008 року.

Також у цей день...

У 1830 році відкрився регулярний залізничний рух між англійськими містами Ліверпуль і Манчестер. Обслуговують трасу вісім паровозів із двигунами «Ракета» конструкції Джорджа Стефенсона, що дозволяють досягти божевільній швидкості 58 км/год і не потребують на відміну від попередників для подолання підйомів спеціальних стаціонарних машин. З цього дня у Великобританії, а потім і в усьому світі починається бурхлива епоха розвитку мережі залізниць. Під час церемонії відкриття член парламенту Вільям Хаскінсон стає першою людиною, задавлених поїздом.

1893 – у Джерсі-Сіті (США) почав виходити перший україномовний журнал у США – газета «Свобода».

1916 – перше застосування танків у бою. Машини-цистерни були використані англійцями в битві на річці Сомма. Були задіяні 32 з тих, що були 49 бойових машин, а їх застосування з-за низьких бойових якостей зробило лише психологічний вплив.

1928 – досліджуючи один з видів цвілевих грибів, англійський мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, яку назвав пеніциліном. Повідомлення про результати своїх досліджень він опублікував через рік. Так почалася ера антибіотиків, і хворі на пневмонію перестали бути приреченими. Ну-у-у, за здоров'я!

1930 – перший міжнародний матч з бриджу: американці виграють у англійців.

1935 – у Нюрнберзі, Німеччина, на з'їзді нацистської партії державним прапором Німеччини визнається полотнище з чорною свастикою в білому колі на червоному тлі. Свастику ще в 1910 р. запропонував як символ для всіх антисемітських організацій поет-націоналіст Гвідо фон Ліст, а фашистська націонал-соціалістична партія Німеччини прийняла її як свою емблему. Сьогодні свастика і її варіації продовжують залишатися символом різних неонацистських організацій та асоціюватися у свідомості людей з варварством і насильством. Так очорнили стародавній світлий символ родючості і циклічності життєвих процесів.

1971 – дванадцять канадців з міста Ванкувера створюють екологічну організацію «Грінпіс» (Greenpeace). Вони прямують до острову Амчітка на Алясці, щоб висловити свій протест проти проведення американцями ядерних випробувань на острові.

1974 – за допомогою бульдозерів зноситься невелика виставка художників-нонконформістів біля метро «Бєляєво». Згодом ця виставка отримає назву «бульдозерної».

1991 – у Києві на Софійській площі відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акта про державну незалежність України.

Про знаменитих світу цього...

В 1613 році народився Франсуа Ларошфуко, французький письменник-мораліст.

1789 – Джеймс Фенімор Купер, американський письменник, кращий літературний друг індіанців. («Останній з могікан», «Звіробій», «Слідопит»).

1828 – Олександр Бутлеров, російський хімік, засновник органічної хімії, творець теорії хімічної будови.

1890 – Агата Крісті (Агата Мері Кларисса Міллер) англійська письменниця, королева детектива. Створила образи Еркюль Пуаро і міс Джейн Мапл.

1946 – Олівер Стоун, американський режисер, сценарист і продюсер, володар трьох «Оскарів» («Народжений четвертого липня», «Взвод», «Опівнічний експрес», «Дж.Ф.К.», «Природжені вбивці»).

1946 – Томмі Лі Джонс, американський актор, володар «Оскара» («Утікач», «Дж.Ф.К.», «Захоплення», «Природжені вбивці», «Схід Чорної місяця», «Старим тут не місце»). «Людина-в-чорному» – Агент Кей, пильно стежить за нахабними інопланетянами-іммігрантами.

1984 – Генрі, англійський принц, син принцеси Діани і принца Чарльза.

Не цокаючись...

15 вересня вперше в світі людина загинула під колесами поїзда. Сталося це в 1830 році, жертвою залізного коня упав Вільям Хаскіссон, англійський політичний діяч. Як втім, вже писалося вище.

1938 – помер Томас Вулф, американський письменник («Озирнись на свій дім, ангел», «Про час і про річку», «Павутиння і скеля», «Додому вороття немає»).

2008 – Річард Райт, британський піаніст, клавішник, один із засновників групи «Pink Floyd».

У Харкові...

«У неділю 15-го вересня 1885 року відбулося освячення будівлі Технологічного інституту (ХПІ) і молебень перед відкриттям занять. Тодішній харківський архієпископ Амвросій вимовив слово, звернене до студентів, а попечитель навчального округу Н.П. Вельямінов-Воронцов, у свою чергу, закликавши благословення Боже, висловив такі побажання: «Побажаємо для Харківського технологічного інституту здійснення всіх надій, які покладає на нього наша багата природними творами країна для пожвавлення, підйому і розвитку її промислових сил...»

Так народився ХПІ.

1895 – до десятиріччя відкриття Технологічного інституту, відкрито Південно-російське товариство технологів.

Іменини відзначають...

Антон, Альбіна, Богдан, Іван, Леонід, Пилип, Федір, Юліан.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments