Автомобілі – в прірву, рабів – на волю. І – за словники

Середа, 22 вересня 2010, 08:26
22 вересня – Міжнародний день без автомобілів. Подається це свято під соусом турботи про навколишнє середовище. Але насправді це найкращий привід для автолюбителів кинути кермо і пити собі на втіху.
день без автомобілів

Традиція відзначати цей незвичайний день зародилася у Франції в 1998 році. І вже через 10 років цей день стали відзначати десятки країн по всьому світу. У цей день багато хто відмовляється від поїздок на особистому транспорті, пересідають на громадський, їздять на велосипеді, а то й зовсім йдуть пішки.

Також у цей день...

У 1862 році 16-й президент США Aвраам Лінкольн оголосив про те, що з 1 січня 1863 всі раби «відтепер і назавжди будуть вільними».

1951 – у Швеції заборонені поцілунки в громадських місцях. Мабуть, причиною введення даного табу став непомірний жах, з яким туристи реагували на поцілунки, вироблені цілими сім'ями шведськими одночасно.

1955 – під Бахчисараєм відкрита найбільша в СCСР астрофізична лабораторія.

1990 – англієць Стів Вудмор вимовив за 56,01 секунди 595 слів (тобто 637,4 слова в хвилину) і потрапив до Книги рекордів Гіннесса.

2000 – в Австрії опублікована доповідь ученого Лондонського університету Сари-Джейн Блейкмор, присвячена лоскоту. Це підтвердило думку про те, що в австрійських людей науки дуже багато вільного часу.

2000 – з-за падіння вартості акцій стан засновника і глави компанії «Майкрософт» Білла Гейтса зменшилося на 22 млрд доларів, але «залишилися» 63 мільярди дозволяють йому вже сьомий рік поспіль зберігати за собою титул найбагатшої людини США та світу.

Про знаменитих світу цього...

У 1835 році народилася особистість, дуже значуща для історії нашого рідного міста – Олександр Потебня, український філолог-славіст, автор вчення про внутрішню форму слова. Одним з перших в СССР Потебня вивчав проблеми поетичної мови у зв'язку з мисленням, ставив питання про мистецтво як особливий спосіб пізнання світу. Вивчав українську мову та український фольклор, коментував «Слово о полку Ігоревім». Створив наукову школу, відому як Харківська лінгвістична школа.

1900 – Сергій Ожегов, російський мовознавець, історик літературної мови, автор всесвітньо відомого «Словника російської мови».

1938 – Дін Рід, американський співак, кіноактор, кінорежисер і громадський діяч.

1957 – Нік Кейв, австралійський музикант, письменник, актор (проживає в Англії).

1976 – Роналдо (справжнє ім'я – Луїс Назаріо де Ліма Роналдо), бразильський футболіст.

Не цокаючись...

У 1692 році останні 8 «відьом» повішено в США (Салем, Массачусетс).

1709 – помер гетьман Іван Мазепа (слід зазначити, що в істориків немає єдиної думки щодо дати та року смерті Мазепи).

У Харкові...

22 вересня 1885 в Харкові відкрита лікарня, «якої було присвоєно ім'я жервователя – Д.А. Донець-Захаржевського.

Іменини відзначають...

Ганна, Осип (Йосип), Микита, Харитон.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments