Плутаємо день з ніччю і разом з японцями поклоняємося предкам. Сьогодні – день осіннього рівнодення

Четвер, 23 вересня 2010, 08:38
23 вересня починається День осіннього рівнодення, коли тривалість дня і ночі на всій Землі однакова і дорівнює 12 години.
день осіннього рівнодення

На Русі день осіннього сонцестояння вважався святом і завжди відзначався пирогами з капустою, брусницею і м'ясом, а також народними гуляннями. За народним календарем, цього дня осінь переходить у другу стадію – золоту осінь. Ця гарна пора, що брала за живе класиків пера і пензля, триватиме до 14 жовтня.

А в Японії День осіннього рівнодення вважається офіційним святом, і відзначається з 1878 року. Кожен рік по всій країні там проходить традиційний фестиваль гарбуза, з якої японці роблять скульптурні композиції. На вулицях міст і селищ можна побачити людей з квітами в руках, що поспішають на кладовище, щоб прибрати могили, запалити куріння і вклонитися пішли.

Також у цей день...

У 1848 році американець Джон Куртіс у себе вдома зробив першу жувальну гумку.

1930 – німець Йоганн Остермайер запатентував фотоспалах.

1938 – під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку була закладена капсула часу, яку повинні розкрити в 6939 році. У капсулу вклали жіночий капелюшок, чоловічу курильну трубку і 1100 мікрофільмів.

2002 – у Бельгії набув чинності закон про евтаназію. 24 вересня заплановано перше засідання комітету з контролю над евтаназією. Будуть затверджені нові бланки, які повинні оформляти медики для реєстрації «вбивства з милосердя».

Про знаменитих світу цього...

У 480 до н.е. народився давньогрецький драматург Еврипід.

1861 – Роберт Бош, німецький інженер, який придумав свічу запалювання і магнето, засновник фірми «Бош».

1873 – Соломія Крушельницька, українська співачка і педагог.

1930 – Рей Чарльз, американський сліпий музикант, автор понад 70 студійних альбомів, один із найвідоміших у світі соул-виконавців.

1938 – Ромі Шнайдер, австрійська кіноактриса, зірка австрійського, німецького і французького кіно.

1943 – Хуліо Іглесіас, іспанський співак, поет, композитор, а також батько-засновник музичної династії, в якій на сьогоднішній момент вже двоє його синів (Енріке і Хуліо Іглесіас-молодший). Є одним із десяти найбільш продаваних музикантів усіх часів.

1949 – Брюс Спрінгстін, американський рок-та фолк-музикант і автор пісень.

Не цокаючись...

У 1870 році помер Проспер Меріме, французький письменник.

1939 – Зигмунт Фрейд, відомий австрійський психіатр і психоаналітик. Створивши концепцію психоаналізу, він також просунувся вперед у пізнанні людської психіки і розкриття її глибин. Підсумком його наукових вишукувань послужила концепція психосексуального розвитку суспільства та індивіда.

1973 – Пабло Неруда, чилійський поет і політик, лауреат Нобелівської премії.

1987 – Боб Фосс, американський кінорежисер («Кабаре», «Весь цей джаз»), хореограф, сценарист.

У Харкові...

У 1909 році проведена односмугова лінія харківського трамвая на ділянці Сергіївська площа – Клочківська – Іванівська від Благовіщенській церкві до кінця Б. Панасівка було закінчено. Почалися роботи з укладання на Б. Панасівці другої лінії.

1999 – з аеродрому Харківського авіапідприємства піднявся в небо перший серійний літак незалежної України Ан-140.

Іменини відзначають...

Андрій, Климент, Павло, Петро.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments