П'ємо за перлину біля моря, зламуємо коди і здаємо на права з першого разу

Субота, 25 вересня 2010, 08:34
У цей день Колумб вдруге поїхав до Америки, Катерина II наказала заснувати Одесу, а Франція побудувала суперлайнер.
одеса

25 вересня 1794 року імператриця Катерина II наказала заснувати Одесу.

А діло було так. Під час Російсько-турецької війни 1787-92 фортеця Ені-Дунья (Новий Світ) була взята 14 вересня 1789 передовим загоном Х. де Рібаса російських військ під командуванням генерала І. В. Гудовича за участю чорноморських козаків під командуванням З. Чепіги і А . Головатого.

За Ясський мирний договір 1791-го поселення Хаджибей відійшло до Росії.

Під керівництвом О. М. Дерібаса в 1793 р. за проектом голландського військового інженера Ф. де Воллана була на основі колишньої побудована вже нова фортеця і розпочаті роботи з сучасного облаштування наявного там порту та розвитку інфраструктури поселення Хаджибей.

У 1794 р. згідно з указом Катерини II було засновано місто під назвою Хаджибей, яке в 1795 р. було перейменоване в Одесу.

Також у цей день...

У 1493 році Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки.

1513 – іспанський конкістадор Васко Нуньєс Де Больбоа із загоном з 190 іспанців і 600 індіанців-носильників перетнув Панамський перешийок і першим з європейців побачив Тихий океан.

1789 – конгрес США запропонував прийняти 12 поправок до конституції, відомі нині як Білль про права.

1818 – англійський лікар Джеймс Бланделл провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини.

1940 – американські дешіфровальщікі зламали японські військові коди.

1968 – в перший раз англійський хіт-парад очолила російська пісня – романс «Дорогой длинною». Правда, у виконанні Мері Хопкін пісня називалася Those Were the Days.

1974 – у журналі «Сайенс» вперше приведені дані досліджень, що свідчать про те, що аерозолі сприяють руйнуванню озонового шару Землі.

1999 – сукупні статки 400 найбагатших людей Америки вперше перевищили відмітку в один більйон доларів (цей показник дорівнює валовому національному продукту Китаю).

2000 – президентові Іраку Саддаму Хусейну вручено Коран, написаний його кров'ю за три роки. Таким чином Хусейн вирішив віддячити Аллаха за те, що він дозволив йому уникнути небезпек у житті.

2000 – 82-річна ізраїльтянка здала іспит з водіння автомобіля тільки на 36-ий раз. Навчитися керувати машиною вона хотіла, щоб самостійно поїхати в гості до своїх батьків у Tель-Авів, але на жаль вона так довго вчилася, що її батьки встигли померти, так і не дочекавшись візиту дочки.

2003 – Франція побудувала найбільший в історії кораблебудування пасажирський лайнер Queen Mary-2. Вартість його будівництва склала 910 млн доларів. Висота 21-палубного судна досягає 72 м, в довжину ж лайнер складає 345 метрів. Гудок судна чути на відстані 16 км. Лайнер здатний вміщати більше 3 тисяч пасажирів.

Про знаменитих світу цього...

У 1765 році народився Міхал Огінський, польський композитор і політичний діяч, автор полонезу «Прощання з Батьківщиною», який до цього дня звучить з кожної музичної шкатулки.

1897 – Вільям Фолкнер, американський письменник, Нобелівський лауреат 1949 року «за його значний і з художньої точки зору унікальний внесок у розвиток сучасного американського роману» («Світло в серпні», «Місто», «Особняк»).

1932 – Анатолій Солов'яненко, український оперний співак (лірико-драматичний тенор).

1944 – Майкл Дуглас, американський кіноактор, що випробував на власній шкурі тиск «основного інстинкту».

1968 – Уілл Сміт, американський кіноактор, реп-виконавець і взагалі – капловухий веселун.

1969 – Кетрін Зета-Джонс, валлійська кіноактриса, дружина Майкла Дугласа.

Не цокаючись...

У 1849 – помер Йоганн Штраус (батько), австрійський композитор, скрипаль і диригент.

1970 – Еріх Марія Ремарк, німецький письменник, один з кращих авторів «втраченого покоління» світової літератури.

Іменини відзначають...

Амелія, Опанас, Владислав, Данило, Семен, Федір, Юліан.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments