Посміхаємося літнім людям і під музику п'ємо саке

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 08:34
Перший день жовтня багатий на свята: Міжнародний день людей похилого віку, Міжнародний день музики, Всесвітній вегетаріанський день, Міжнародний день посмішки, День саке... Так що головне – не перестаратися.
день усмішки

За ініціативою ООН 1 жовтня в усьому світі відзначається як Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні також і День ветерана.

Мета проведення Дня людей похилого віку – залучення уваги громадськості до проблем людей похилого віку; підвищення ступеня інформування громадськості про проблему демографічного старіння суспільства, індивідуальны та соціальны потреби людей похилого віку, їх вклад в розвиток суспільства, необхідності зміни ставлення до літніх людей; забезпечення людям літнього віку незалежності, участі в житті суспільства, необхідного догляду, умов для реалізації внутрішнього потенціалу та підтримання їх гідності.

День музики був затверджений Міжнародною радою ЮНЕСКО з музики 1983 році і вважається професійним святом всіх музикантів, керівників оркестрів, працівників філармоній і музикознавців.

Хтось із великих сказав, що музика народилася разом з людством. У печерах Африки збереглися наскельні малюнки давно зниклих племен, на яких зображені люди з музичними інструментами. Ми вже ніколи не почуємо тієї музики, але колись вона скрашувала життя людей, примушувала їх радіти чи сумувати. Музика володіє величезною силою, вона викликає прекрасні емоції та почуття. Знайдеться мізерно мало людей, байдужих до неї. Знамениті композитори висловлювали через неї стан своєї душі. Музика не старіє, вона буде жити стільки, скільки буде існувати людина.

1 жовтня значиться в колі інших календарних дат як Всесвітній вегетаріанський день.

Вегетаріанство в своєму сучасному вигляді зародилося в Англії, де в 1847 році було засновано перше вегетаріанське товариство (у самій Англії вегетаріанство набуло поширення під впливом буддизму, з яким англійські колонізатори познайомилися в Індії). Англія і зараз є країною, де найбільше прихильників вегетаріанської дієти – 6% населення цієї країни не вживають м'яса.

Основою вегетаріанства є етичні принципи – відмова від тваринної їжі мотивується тим, що вона є джерелом страждання для живих істот і продуктом вбивства. При цьому є більш строгі школи, які пропагують вживання в їжу тільки продуктів рослинного походження, вважаючи неприпустимим не тільки вбивство, але і експлуатацію тварин, і прихильники більш м'якого підходу, який дозволяє вживання молочних продуктів.

Міжнародний день посмішки. Тим, що це чудове свято існує, світ зобов'язаний художника Харві Беллу. У середині минулого століття він жив в Америці. Нічим примітним його творчість не відрізнялася: критики особливо їм не цікавилися, його картинам навряд чи загрожувало безсмертя...

Але якось до нього звернулися представники страхової компанії «State Mutual Life Assurance Cos. of America» з проханням придумати який-небудь яскравий символ, що запам'ятовується – візитну картку їх компанії.

Харві не довго думав, взяв і запропонував замовникам те, що зараз всі без винятку користувачі інтернету називають смайликом – усміхнену жовту пику. Замовники прийняли роботу, заплатили Беллу півсотні доларів, виготовили значки з цією пикою і роздали всьому персоналу компанії... Успіх такої «візитки» перевершив всі очікування. Клієнти компанії були в захваті від нововведення – буквально через кілька місяців було випущено більше десяти тисяч значків!

Зовсім скоро мила пика стала з'являтися на футболках, бейсболках, конвертах, листівках, сірникових коробках. Навіть поштове відомство США випустило марку з цим символом.

Пізніше Харві Белл навіть придумав свято – Міжнародний день посмішки (World Smile Day), який і відзначається 1 жовтня. Він вважав, що цей день повинен бути присвячений гарному настрою.

День саке був заснований Центральним зборами профспілки виноробів Японії в 1978 році в якості професійного свята. Невипадково був вибраний і день 1 жовтня: на початок жовтня дозріває новий урожай рису, і у виноробів починається новий рік виноробства.

Саке – рисове вино міцністю приблизно в 16-19 градусів залежно від сорту. Сортів саке існує, образно кажучи, незліченна кількість. Відмінності існують не тільки в смаку, ароматі, прозорості кожного конкретного напою, що залежать, у свою чергу, як від майстерності винокурів, так і від якості місцевої води і рису.

Різниться і культура пиття. Одні вважають за краще споживати саке з мініатюрних фарфорових чашок, інші – зі скляних келихів, треті – з невеликих квадратних діжок, що додають до аромату саке приємний смолистий запах соснової живиці. Вибір належного посуду визначається не стільки апетитом питущого, скільки сортом рисового вина. Влітку саке п'ють охолодженим, в прохолодні сезони року – підігрітим до 36 градусів.

Також в цей день...

У 1869 році у Відні випущені перші поштові листівки.

1884 – на Вашингтонській конференції ухвалено рішення про введення на всій Землі поясного часу.

1908 – Генрі Форд представив нову модель свого автомобіля «Форд Ліззі» (модель T), що став завдяки своїй низькій ціні (850 доларів), витривалості й економічності самим популярним автомобілем першої чверті століття. До 1927 року було випущено 15 мільйонів автомобілів цієї марки.

1926 – Відкрився Київський театр опери та балету.

1971 – у Флориді (США) відкрилося найбільше у світі місце розваг – Дісней-уорлд.

1977 – Пеле залишив великий футбол, забивши протягом своєї спортивної кар'єри 1281 гол у 1363 іграх.

1992 – У Литві введена нова валюта – літ.

Про знаменитих світу цього...

У 1881 році народився Вільям Боїнг, американський літакобудівник, засновник авіабудівної компанії.

1904 – Володимир Горовиць, американський піаніст.

1943 – Жан-Жак Анно, французький кінорежисер («Ім'я троянди», «Ведмідь», «Коханець»).

У Харкові...

1931 – став до ладу Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе. Першою продукцією заводу були колісні трактори потужністю 30 л.с. з гасовим двигуном.

Іменини відзначають...

Аріна, Ірина, Михайло, Софія, Тереза.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments