Дамо джазу в справі охорони місць проживання

Середа, 6 жовтня 2010, 08:45
Всесвітній день охорони місць проживання був затверджений в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних середовищ існування в Європі.
день охорони місць проживання

За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птахів. Людина навчилася дуже багато чому: вирвалася в космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити туру або стеллерову корову. Все, що зникає у тваринному світі, зникає назавжди.

Тобто п'ємо ми сьогодні за те, щоб плодилися і розмножувалися рідкісні тварини божі, і, не цокаючись, – за тих з них, чий вид, стараннями людськими, вже давно канув у Лету.

6 жовтня 1917 року в лексиконі американців з'явилося нове слово – «джаз». Так у «Літературному дайджесті» була названа музика, «яка змушує людей корчитися, трястися і підстрибувати»...

А рівно через 10 років, у 1927 році відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного компанією «Ворнер Бразерс» – «Співак джазу». Так почалася ера звукового кіно.

Також в цей день...

У 356 році до н.е. в Малій Азії спалено храм Артеміди, який вважався одним з семи чудес світу. Жителі Ефеса прийняли рішення ніколи не вимовляти імені палія – місцевого грека, який під тортурами зізнався, що він зробив це лише для того, щоб прославити своє ім'я. Але звістка про знищення храму поширилася по інших містах, а давньогрецький історик Феопомп назвав у своїх працях його ім'я – Герострат. З тієї пори здобути «геростратова славу» означає знайти популярність варварським знищенням культурних або природних цінностей.

1769 – англійський мореплавець Джеймс Кук висадився в Новій Зеландії.

1866 – відбулося перше в історії США пограбування поїзда – банда братів Рено викрала понад 10 тисяч доларів.

1889 – у Парижі розчахнуло перед відвідувачами двері кабаре «Мулен Руж» (фр. Moulin Rouge, буквально «Червона млин»). Головною ознакою закладу був знаменитий канкан. Серед зірок першого покоління танцівниць були Іветта Гільбер, «Гулю» і Жанна Авріль, зафіксовані на картинах Лотрека. Під час Другої світової війни і окупації «профільна» діяльність кабаре була припинена, але потім її відновили. Після війни тут у числі інших виступали такі співаки, як Шарль Трені та Шарль Азнавур.

1962 – у Лондоні пройшла прем'єра першого фільму з циклу пригод таємного агента Джеймса Бонда «Доктор Но».

1975 – київське «Динамо» виграло європейський Суперкубок УЄФА з футболу, розправившись з лідером європейського футболу тих часів мюнхенською «Баварією» 2:0.

Про знаменитих світу цього...

У 1846 році народився Джордж Вестінгауз, американський винахідник залізничного гальма.

1881 – Іван Кочерга, український драматург («Ярослав Мудрий», «Годинникар і курка»).

1887 – Шарль Едуард Ле Корбюзье (справжнє прізвище Жаннере-Грі), французько-швейцарський архітектор, художник і письменник, основоположник модернізму в архітектурі.

1914 – Тур Хейєрдал, норвезький мандрівник і етнограф, який учинив легендарна подорож через Тихий океан на плоту Кон-Тікі, зібраному з бальсових колод.

1940 – Юозас Будрайтіс, литовський актор («Ніхто не хотів помирати», «Щит і меч», «Це солодке слово – свобода»).

Не цокаючись...

  У 1948 році стався найсильніший землетрус у столиці Туркменської ССР – Ашхабаді. У реєстрі ЮНЕСКО його визнали однією з найбільш руйнівних катастроф 20 століття. За офіційними даними того періоду, в результаті нічних поштовхів загинули 25-30 тисяч столичних жителів, проте, як повідомляють нові дослідження туркменських архівістів, кількість жертв значно більше – понад 160 тисяч загиблих.

2003 – помер Вільям Стейга, американський художник, дитячий письменник. Один з його героїв і сюжет книги послужили прототипом мультфільм про зеленого велетня на ім'я Шрек.

У Харкові...

1848 – харків'яни спостерігають північне сяйво.

Іменини відзначають...

Андрій, Антон, Іван, Інокентій, Іраїда, Петро.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments