Йдемо пити у вагон-ресторан. Сьогодні – День залізничника України

Четвер, 4 листопада 2010, 08:30
4 листопада працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято. А ми приєднуємося: дудимо, сигналимо і семафорів на їхню честь.
день залізничника

День залізничника встановлений Указом Президента України № 257/93 від 15 липня 1993 року. Святом ця дата стала за ініціативою Львівської залізниці. Виявляється, саме 4 листопада 1861 ще за часів Австро-Угорської імперії на територію сучасної України – до Львова – прибув перший потяг, який називався «Ярослав». У нинішньому розумінні «Ярослав» був потягом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.

День національної гвардії України відзначається щорічно 4 листопада – в день ухвалення Верховною Радою України 1991 року Закону України «Про Національну гвардію України».

Православний світ сьогодні відзначає одне з найбільш шанованих церковних свят – Казанської ікони Божої Матері, встановлений на честь визволення Москви від поляків у 1612 році. Довгий час на Русі цей день відзначався як державне свято.

Також в цей день...

У 1493 році експедиція Христофора Колумба відкрила о. Гваделупа.

1873 – дантист з Сан-Франциско Джон Бірс запатентував золоті коронки для зубів.

1879 – Джейдс Рітті патентує перший касовий апарат, щоб покінчити з крадіжкою барменів у своєму салуні в містечку Дейтон (штат Огайо).

1890 – у Лондоні відкрилася перша в світі підземна електрична дорога – метро.

1922 – англієць Говард Картер знайшов гробницю фараона Тутанхамона в Єгипті. Розкопки тривали два роки. Але і до цих пір гробниця підносить археологам сюрпризи.

1946 – у Парижі утворена ЮНЕСКО – Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури.

Про знаменитих світу цього...

У 1575 році народився Рені Гвідо, італійський живописець епохи бароко, представник болонського академізму.

1969 – Метью Макконахі, американський актор («Як позбутися хлопця за 10 днів», «Сахара»).

Не цокаючись...

У 1847 році помер Фелікс Мендельсон, німецький композитор.

1995 – Іцхак Рабін, прем'єр-міністр Ізраїлю. Був убитий на мирному мітингу в Тель-Авіві.

2008 – Майкл Крайтон, американський письменник-фантаст («Парк Юрського періоду»), сценарист (серіал «Швидка допомога») і кінорежисер («13-й воїн»).

У Харкові...

1766 – Харківське духовне правління оголосило указ «Її Імператорської Величності, самодержиці Всеросійської» (Катерини II) про те, що «хто не був на сповіді три роки, того направляти на два тижні на казенні та поліцейські роботи».
 
Іменини відзначають...

 
Олександр, Ганна, Антон, Василь, Володимир, Герман, Гликерія (Ликера), Григорій, Денис, Єлизавета, Іван, Іраклій, Костянтин, Максиміліан, Міна, Микола, Павло, Серафім, Федір, Федот.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments