Влаштовуємо солодкому вихідний – усім світом боремося з діабетом

Неділя, 14 листопада 2010, 08:44
Всесвітній день боротьби з діабетом був введений в 1991 році Міжнародної діабетичної федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров'я у відповідь на загрозу зростання захворювання на діабет у всьому світі.
цукор

Ця дата відзначається щорічно в день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін.

У січні 1922 року молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін'єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, що страждав важкою ювенільної формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. Надалі права на виробництво інсуліну перейшли до Канадському раді з медичних досліджень, і в кінці 1922 року новий препарат з'явився на ринку ліків.

Також в цей день...

У 1666 році Семюел Пепіс повідомив про перше переливання крові, зроблене від однієї собаки інший.

1851 – у Нью-Йорку опублікований роман Германа Мелвілла «Мобі Дік».

1889 – журналістка Неллі Блай (справжнє ім'я Елізабет Кокрейн, 1864-1922) вирушила у навколосвітню подорож, змагаючись з героєм роману Жуля Верна «Навколо світу в 80 днів». Неллі Блай побила книжковий рекорд, об'їхавши Землю навколо за 72 дні 6 годин 10 хвилин 11 секунд.

1968 – проведена перша в Європі трансплантація легені.

1969 – американський космічний корабель «Аполлон-12», пілотований космонавтами Ч. Конрадом, А. Біном і Р. Гордоном, здійснив посадку в Океані Бур.

1994 – відкрито залізничне сполучення між Парижем і Лондоном через тунель під Ла-Маншем.

Про знаменитих світу цього...

У 1765 році народився Роберт Фултон, американський винахідник, творець першого пароплава.

1840 – Клод Моне, французький художник, один із засновників імпресіонізму.

1907 – Астрід Ліндгрен, шведська письменниця.

1948 – принц Чарльз, спадкоємець британського престолу.

Не цокаючись...

У 1716 році помер Готфрід Лейбніц, німецький філософ, математик, фізик.

У Харкові...

14 листопада 1820 «після молебню в присутності проректора університету проф. Джунковського »відкрита жіноча школа для дочок дворян і купців. «Після концерту проректору були представлені учні та їх батьки, і той підбадьорив і тих і інших». Заняття в школі почалися 16 листопада.

Іменини відзначають...

Дем'ян, Іван, Кузьма, Сергій, Уляна, Феодотія, Яків.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments