16 січня

Ліна Кажан  |  Неділя, 16 січня 2011, 16:22
Чи вміла російська держава тримати своє слово? Підписання Переяславської угоди.
16 січня

16 січня 1654 р. після численних попередніх переговорів гетьман Богдан Хмельницький приїхав у Переяслав. Наступного дня туди ж прибули писар Іван Виговський, полковники та сотники. Головною метою поїздки було врегулювання відносин між Україною та Росією. Гетьман волів вийти з-під польського гноблення. Для цього він вирішив домовитися з сусідньою Росією.
Коли царську грамоту було зачитано, старшина й посли пішли до Успенського собору. Саме там вони мали скласти присягу царю Олексію Михайловичу. У церкві Богдан Хмельницький зажадав, щоб московські посли першими присяглися від імені царя захищати Українську державу від поляків та шанувати козацькі права й привілеї. Гетьман послався на стосунки козаків з польським королем Яном ІІ Казимиром. За європейською традицією було передбачено складання присяги обома сторонами. Боярин Василь Бутурлін відмовився. Він сказав, що цар є государем і своїм підданим не присягає. Після тривалих нарад зі старшиною та переговорів з послами Богдан Хмельницький вирішив скласти присягу. Клятва Бутурліна вважалася рівнозначною присязі царя.
Нарешті було підписано угоду про українсько-московський альянс. Згідно неї козацька держава мала прийняти протекторат московського царя. Разом з цим Україна залишалась окремою державою з власним політичним устроєм, військом та валютою.
Проте українсько-російські відносини, як завжди, було зіпсовано однією зі сторін. Інтереси у країн були занадто різні. Дуже скоро Москва перетворилася з союзника на правителя. З цього часу Росія не залишає своїх спроб керувати Українською державою.

Історичні події:
1918 р. – Центральна Рада прийняла закон про створення української добровольчої армії.
1919 р. – Українська Директорія УНР оголосила війну більшовицькій Росії.
Народилися:
1907 р. – Юрій Шерегій, активний громадський діяч, митець і педагог Карпатської України.
1973 р. – Владислав Дружченко, український бадмінтоніст.
1983 р. – Андрій Русол, український футболіст.
Померли:
1938 р. – Януарій Бортник, український режисер і актор.
1988 р. – Борис Харчук, український письменник.
2001 р. – Микола Будник, бандурист.
 

comments powered by HyperComments