18 січня - пам’яті Миколи Самокіша (1860-1944 рр.)

Ліна Кажан  |  Вівторок, 18 січня 2011, 13:09
18 січня  - пам’яті Миколи Самокіша (1860-1944 рр.)

Микола Семенович Самокиш народився 25 жовтня 1860 р. у Ніжині на Чернігівщині. Ще з дитинства він захоплювався українським побутом, народними традиціями, піснями та історіями про подвиги запорожців. У 1885 р. закінчив Петербурзьку академію мистецтв. Був членом українського гуртка митців.
У 1900 р. Микола Самокиш разом з іншими членами гуртка підготував і видав у Петербурзі альбом «З української старовини». У вступній частині тексту описано історію козацтва. Далі – нариси про визначних діячів визвольної боротьби українського народу, військовий устрій, зброю, побут козаків та життя селян. Кожен сюжет проілюстровано графічним аркушем. Микола Самокиш виконав пером віньєтки з розгорнутими композиціями. Сергій Васильківський змалював аквареллю постаті історичних осіб і типи козаків та селян
Видання наступного альбому, в якому митці продовжили традиції «Живописної України» Тараса Шевченка, мало велике значення для подальшого розвитку української художньої культури.
Микола Самокиш був ще відомим як визначний український художник-баталіст, майстер анімалістичного жанру і графік. Його найкращі роботи: «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва 1648 р.», «Бій Максима Кривоноса з Яремою Вишневецьким», «Бій під Жовтими Водами», «Абордаж турецької галери запорожцями», «Бій Івана Богуна під Монастирищем 1653 р.», «Руйнування Батурина Меньшиковим», «Розгін демонстрації в Києві у 1914 р. На соті роковини з дня народження Тараса Шевченка» та ін.).

Релігійні свята в Україні:
Водохрещення


Історичні події:
1654 р. – Переяславська Рада ухвалила рішення про українсько-московський альянс, що поклало початок понад 330-літньому поневоленню України Москвою.
1918 р. – на зборах студентів Київського університету Св. Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити студентський курінь Січових стрільців.
1944 р. – на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС.
Народились:
1864 р. – Іван Їжакевич, український художник, письменник, графік, народний художник УРСР.
1906 р. – Іван Трашутін, видатний конструктор, один із конструкторів двигуна для танка Т-34, арктичного всюдихода “Харків’янка”.
1907 р. – Тетяна Гнєдіч, поэт, перекладач, керівник семінару для перекладачів.
1936 р. – Ігор Малишевський, український письменник, кіносценарист, журналіст.
1936 р. – Степан Ілліч Жупанин, український поет.
1968 р. – Володимир Шаран, український футболіст. Провів матч за національну збірну України. Триразовий чемпіон України. Надалі – тренер.
1969 р. – Олексій Мочанов, український автогонщик, автомобільний та автоспортивний журналіст, телеведучий. Чемпіон України з автослалому, призер чемпіонатів України з ралі, чемпіон німецької серії багатогодинних кільцевих перегонів на витривалість серії VLN.
1986 р. – Вікторія Семеренко, українська біатлоністка. Неодноразова чемпіонка України та світу.
 

comments powered by HyperComments