31 січня – День народження горілки

Понеділок, 31 січня 2011, 08:32
Подія, що послужила причиною неформального встановлення Дня народження горілки, сталася 31 січня 1865 року. У цей день Дмитро Іванович Менделєєв захистив докторську дисертацію «Про з'єднання спирту з водою».
горілка


Вчений, протягом півтора років шукав ідеальне співвідношення об'єму і ваги частин спирту та води, нібито вирішив цю задачу в докторській дисертації.

В 4 і 5 розділах дисертації, названого, відповідно, «Про найбільшому стиску, що відбувається при взаємному розчиненні безводного спирту і води» і «Про зміну питомої ваги при з'єднання спирту з водою», йдеться про результати дослідження водно-спиртових розчинів, у тому числі з концентрацією 33.4 вагових% або 40 об'ємних%. Цілком очевидно, що ні про фізіологічному, ні про біохімічному впливі досліджуваних систем на живий організм не говориться ні слова.

Ще одна цікава деталь: є думка, що насправді Менделєєв вважав ідеальною фортецею горілки 38 градусів, але це число округлили до 40 – так було простіше розраховувати податок на алкоголь.

Також в цей день...

У 1896 році Юта стала 45-м штатом США.

1955 – в США продемонстровано роботу першого музичного синтезатора.

1961 – американці запустили в космос перша тварина – шимпанзе Хема.

2003 – легалізація гомосексуальних шлюбів у Бельгії.

Про знаменитих світу цього...

У 1797 році народився Франц Шуберт, австрійський композитор.

1911 – Ванга, болгарська цілителька та екстрасенс.

1981 – Джастін Тімберлейк, американський співак і актор («Соціальна мережа», «Альфа Дог»).

Не цокаючись...

У 1933 році помер Джон Голсуорсі, англійський прозаїк, драматург, публіцист і поет. У 1932 році йому була присуджена Нобелівська премія з літератури «за високе мистецтво оповідання, вершиною якого є« Сага про Форсайтів ».

1956 – Алан Александр Мілн, англійський письменник, автор повістей про «ведмедя з тирсою в голові» – Вінні-Пуха.

У Харкові...

1824 – при всеосяжному характері поліцейської служби того часу, при масі канцелярських обов'язків, що лежали на ній, харківська поліція виявлялася не в змозі задовольняти пропонованим до неї вимогам. Частина «розпорядча» ще сяк-так йшла, що ж стосується канцелярської, де потрібно було «писання різних паперів по міркуванню до закону», була для поліції вже не під силу. За Указом від 31 січня 1824 штат харківської поліції збільшений, «надалі до створення нового для неї штату», на одну людину – штатного секретаря з платнею в 250 р.

Іменини відзначають...

Кирило, Марія, Мартьян, Микита.

comments powered by HyperComments