Минуло 92 роки від дня створення ОУН та закінчення Першого Збору

Четвер, 3 лютого 2011, 00:41
З 28 січня до 3 лютого 1929 року в столиці Австрії, у Відні, відбувся Перший Збір Українських Націоналістів, на якому була створена Організація Українських Націоналістів (ОУН ). Своїм основним завданням ОУН поставила боротьбу за Самостійність Соборної Української Національної Держави.
Минуло 92 роки від дня створення ОУН та закінчення Першого Збору

Цей факт засвідчив появу на політичній арені організованого українського націоналізму Було створено організаційну структуру, визначено мету її діяльності та методи досягнення цієї мети.

На Конгресі також прийняли Постанови Великого Збору Організації Українських Націоналістів та устрій організації.

Питання утворення держави та реалізації прав української нації, тобто відновлення, впорядкування, оборону та поширення Незалежної Соборної Української Національної Держави тощо, розумілось як реалізація права української нації на самовизначення шляхом здійснення національної революції.

Процес відновлення Української Держави було поділено на кілька державотворчих етапів: національного визволення, державного закріплення та розвитку. У Постановах Великого Збору ОУН визначався державний устрій: голова держави, законодавчі, виконавчі та судові органи.

Іншими питаннями, що порушувались у Постановах Великого Збору, були питання правового статусу особи. Передбачалися досить широкі права людини, зокрема: права особистості (приміром, свобода совісті ), право мати приватну власність, 8-годинний робочий день і перспективи його скорочення, соціальне забезпечення та політичні права, якщо така діяльність не шкодить українській нації та державі.

Завданнями Першого Великого Збору ОУН було об’єднання всіх націоналістичних організацій в єдину структуру, постановка мети подальшої боротьби за Українську Державу, методів її досягнення та визначення основних характеристик майбутньої відновленої Української Держави. Саме тому питання держави і права в документах Великого Збору не деталізувались та не розроблялись. Це було зроблено згодом у процесі розвитку організації, коли ці проблеми вийшли на перший план.

За матеріалами:
1. Від Конгресу Українських Націоналістів // Розбудова Нації. – 1929. №1-2. 
2. ОУН в світлі постанов Великих Зборів, Конференцій та інших документів з боротьби. 1929-1955. – Б.М., 1955.

comments powered by HyperComments