За кращий догляд. Сьогодні – Всесвітній день хворого

П'ятниця, 11 лютого 2011, 08:34
11 лютого в міжнародному календарі позначений як Всесвітній день хворого. Цей захід задумано як певний соціальний крок, спрямований на підтримку людей, що потрапили в сумну категорію хворих.
всесвітній день хворого

Всесвітній день хворого був запроваджений 13 травня 1992 року за ініціативи нині покійного Папи Іоанна Павла II. У своєму спеціальному посланні, написаному з цього приводу, понтифік зазначив, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має певну мету.

Цю мету Папа Римський визначив так: «дати відчути співробітникам численних медичних католицьких організацій, віруючим, всьому громадянському суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їхніх страждань».

Вперше Всесвітній день хворого було відзначено 11 лютого 1993 року. Дата була була обрана в зв'язку з тим, що католики всього світу спрадавна відзначають 11 лютого День хворого. Саме в цей день у французькому містечку Лурд багато століть тому відбулося явлення Богоматері. Свята Діва, Лурдська Богоматір, зцілила стражденних, ставши, тим самим, символом рятівниці хворих.

У цей день слов'яни святкували Велесов день – середину зими. Згідно з повір'ями предків, саме з цього дня починається пробудження природи від крижаного сну.

Також в цей день...

У 1809 році американець Роберт Фултон запатентував конструкцію «Клермонта» – першого пароплава, який почав виконувати регулярні комерційні рейси, – і увійшов в історію як винахідник пароплава.

1922 – канадський вчений Фредерік Грант Бантінг оголосив про відкриття разом із колегами інсуліну – ліків для лікування діабету. Через рік йому була вручена Нобелівська премія.

1929 – Ватикан став суверенною державою.

1963 – «The Beatles» у один прийом, за якихось 12 годин, записали весь матеріал для дебютного альбому «Please Please Me».

1970 – Японія стала четвертою державою, що запустила штучний супутник Землі.

Про знаменитих світу цього...

У 1847 році народився Томас Алва Едісон, американський винахідник. До винаходів Едісона можна віднести вдосконалений телефон Белла, лампу розжарювання, мегафон, електролічильник, патрон і цоколь, рекордер і багато іншого.

1917 – Сідні Шелдон, американський письменник і сценарист, класик детективного жанру («Зірвати маску», «Інтриганка», «Гнів ангелів»).

1926 – Леслі Нільсен, американський комедійний актор («Голий пістолет»).

1934 – Мері Куант, британський дизайнер, модельєр одягу, що придумала міні-спідницю.

1936 – Берт Рейнольдс, американський актор («Поліцейський і бандит», «Півтора поліцейських», «Система Шаркі»).

1962 – Шеріл Кроу, американська співачка, гітаристка, бас-гітаристка і автор пісень, дев'ятикратна володарка премії Греммі.

1969 – Дженніфер Еністон, американська актриса, зірка серіалу «Друзі».

1992 – Тейлор Лотнер, американський актор, який зіграв Джейкоба Блека в суперпопулярної сазі про вампірів «Сутінки».

Не цокаючись...

У 1650 році помер Рене Декарт, французький філософ, математик, фізик.

1829 – Олександр Грибоєдов, російський письменник, композитор і дипломат, автор п'єси «Горе від розуму». Великий російський автор був убитий натовпом мусульман в будівлі російської місії Тегерана.

1868 – Жан Фуко, французький фізик, творець гіроскопа і маятника Фуко.

2010 – Ірина Архипова, оперна співачка.

У Харкові...

1812 – у міську думу надходять скарги від міщанства на міську поліцію: посилаючись на «Найвищий маніфест від 11 лютого 1812 року», поліція забороняє міщанам займатися «дріб'язкової торгівлею». Грунтуючись на 167 ст. Міського Положення, дума звертається з клопотанням з цього питання до губернському начальству, і заборону знімають.

Іменини відзначають...

Герасим, Гнат, Лаврентій, Лука, Роман, Юліан, Яків.

comments powered by HyperComments