Кіно, вино та доміно. П'ємо, поки картинка не прийде до руху

Неділя, 13 лютого 2011, 08:30
У цей день відбулася знакова подія для світового кіно – в 1895 році брати Луї і Огюст Люм'єр запатентували перший апарат для отримання рухомого зображення.
кінопроектор

Історія появи винаходу за легендою така. Одного разу вночі Луї Люм'єра мучив головний біль. Біль не давав Луї заснути до ранку. Але до ранку був готовий задум нового пристрою, що складається з проектора з кулачковим механізмом для подачі перфорованої плівки з зображенням. Пройшло зовсім небагато часу після відкриття патенту, брати Луї і Огюст Люм'єр реалізували винахід комбінованої кінокамери в життя.

28 грудня цього ж року в Парижі брати Люм'єр продемонстрували винахід в дії. На бульварі Капуцинів у підвалі «Гран кафе» ними був влаштований перший публічний платний кіносеанс фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота». З цього комерційного показу власне було покладено початок світового кіно.

Також в цей день...

У 1498 році вперше в письмовому вигляді вжито слово «бухгалтер», що в буквальному перекладі з німецької означає буквально «кнігодержатель». Імператор Священної Римської імперії Максиміліан I підписав указ: «Повеліваємо діловода нашої палати, довіреного і старанного писаря, який веде книги, відтепер називати бухгалтером, яким повинен тепер бути Хрістоф Штехер».

1959 – на ярмарку дитячих іграшок в Нью-Йорку вперше представлена лялька Барбі.

Про знаменитих світу цього...

У 1769 році народився Іван Крилов, російський байкар і менш відомий музикант-виконавець струнних квартетів (він грав зазвичай партію другої скрипки).

1873 – Федір Іванович Шаляпін, великий оперний співак, бас.

1903 – Жорж Жозеф Крістіан Сименон, бельгійський письменник детективів, літературний батько інспектора Мегре.

1936 – Ганна Герман, польська естрадна співачка.

1975 – Артемій Лебедєв, один з провідних російських веб-дизайнерів.

Не цокаючись...

У 1571 році помер Бенвенуто Челліні, італійський ювелір і скульптор.

1950 – Рафаель Сабатіні, англійський письменник, автор пригодницьких романів

У Харкові...

1891 – остаточно відредагований Статут «Товариства наукової медицини і гігієни». Таким чином, відбувся поділ Харківського «Товариства досвідчених наук», в яке до цих пір входили фізико-хімічна та медична секція.

Іменини відзначають...

Віктор, Іван, Микита, Никифор.
 

comments powered by HyperComments