Качаємо права – сьогодні у споживачів свято

Вівторок, 15 березня 2011, 08:37
Сьогодні у світі відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів, який прийнято відзначати у річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді в Конгресі в 1961 році.
міжнародний день захисту прав споживачів

У виступі президента були сформульовані чотири основних права споживача:
право на безпеку,
право на інформацію,
право на вибір і
право бути почутим.

Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище.

Вперше День був відзначений 15 березня 1983 року, коли він був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Також в цей день...

У 1493 році два з трьох кораблів першої експедиції Колумба повернулися до Іспанії, привізши до Європи перших індійців.

1822 – Олександр I затвердив рішення Державної ради «Про відсилання кріпосних людей за погані вчинки до Сибіру на поселення». Через три роки імператор помер, а Сибір на довгі роки стала місцем посилання і утримання ув'язнених всіх звань. Коли за царювання останнього імператора дане рішення тимчасово відмінили, продиктовано це буде не турботою про засланців, а заклопотаністю стану Сибіру, ​​яка не гідна того, щоб її простори заселяли каторжники і політичні злочинці.

1892 – американський винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор, – урбаністичне диво і навіть атракціон для заїжджих провінціалів.

1892 – був заснований англійський футбольний клуб «Ліверпуль».

1906 – була зареєстрована компанія «Роллс-Ройс».

1918 – вийшов перший (і єдиний) номер «Газети футуристів», одним з редакторів якої був В. В. Маяковський.

1927 – почалося будівництво ДніпроГЕСу.

1933 – Гітлер проголосив Німеччину Третім рейхом; він заборонив ліві газети і кошерну їжу. Нова імперія, за його оптимістичним думку, була спадкоємицею Священної Римської імперії німецької нації і кайзерівської Німеччини і повинна була проіснувати тисячу років.

1938 – у Саудівській Аравії знайшли першу нафту.

1939 – Карпатська Україна проголосила незалежність.

1973 – французький актор Луї де Фюнес удостоюється звання Лицар почесного легіону.

1994 – у Санкт-Петербурзі в Палаці одружень на набережній Червоного Флоту був зареєстрований шлюб Алли Пугачової і Філіпа Кіркорова. Хоча 13 січня 1994 року вони вже зіграли весілля в Москві, мер міста Анатолій Собчак реєструє їх шлюб і в Санкт-Петербурзі.

1997 – американцеві з Брейдентона (шт. Флорида) повертають забутий ним в телефонній будці гаманець, приклавши записку з вибаченнями, що знайшов зробив це тільки через 30 років.

Про знаменитих світу цього...

У 1813 році народився Джон Сноу, англійський лікар, який першим використовував ефір як анестезуючу речовину.

1854 – Еміль фон Берінг, німецький мікробіолог і імунолог. Запропонував протиправцеву і противодифтерийную антитоксичні сироватки, розробив спосіб активної імунізації проти дифтерії. Перший Нобелівський лауреат в області фізіології і медицини (1901).

1886 – Володимир Фаворський, російський художник, гравер, теоретик мистецтва, видатний майстер мистецтва книги, творець російської ксилографії.

1932 – Єжи Гофман, польський режисер і сценарист.

1937 – Валентин Распутін, російський письменник («Гроші для Марії», «Живи і пам'ятай», «Прощання з Матьорою»).

1962 – Теренс Трент д'Арбі, американський поп-співак.

1968 – Сабріна, італійська поп-співачка.

1979 – Євген Циганов, російський актор («Русалка», «Пітер FM», «Діти Арбата»).

Не цокаючись...

У 44 р. до н. е. відмахуючись стилусом (паличкою для письма), прикриваючись тогою і гнівно запитуючи «І ти, Брут?!» був убитий змовниками Гай Юлій Цезар, давньоримський державний і політичний діяч, полководець, письменник.

У 1926 році помер Дмитро Фурманов, російський прозаїк, автор роману «Чапаєв».

1937 – Говард Філліпс Лавкраф, американський письменник і поет, що писав в жанрах жахів, містики, поєднуючи їх в оригінальному стилі. Родоначальник Міфів Ктулху.

1975 – Аристотель Онассіс, грецький судновласник, мільярдер.

1986 – Ірина Асмус, актриса, клоунеса Іриска з улюбленої радянськими дітьми телепередачі «АБВГДейка»

1998 – Бенджамін Спок, відомий американський педіатр.

У Харкові...

У 1889 році стався найсильніший повінь у Харкові. «Почалося воно 15 березня, і до другої години дня рівень води у Харківського мосту досягав вже 13,6 фути. Всі поемних мости в місті було затоплено. Напір льоду був настільки сильний, що стало серйозне побоювання за долю Харківського мосту, внаслідок чого рух екіпажів і конки тут було припинено і відновлено 20 березня ».

1958 – харківський аеропорт пов'язаний з містом тролейбусною лінією Центр – Аеропорт. «Спорудження цієї лінії довжиною в 10 кілометрів здійснено методом народного будівництва трудящими Комінтернівського та Червонозаводського районів Харкова.

Іменини відзначають...

Арсеній, Богдан, Сава, Федот.

comments powered by HyperComments