День святого Патріка: ловимо лепрекона на пиво з трилисником

Четвер, 17 березня 2011, 08:34
Сьогодні відзначається День святого Патріка – національне ірландське свято, яке стало популярним у всьому світі. Вважається, що кожна людина у цей день може стати почесним ірландцем – якщо тільки захоче.
день святого патріка

За переказами, Патрік приніс на язичницький острів християнство і вигнав усіх змій. З цього приводу в усьому світі 17 березня влаштовуються паради з піснями і танцями, тому що це свято переросло національні кордони та стало свого роду міжнародним днем ​​Ірландії. Яскраві ходи, паради і гуляння людей, одягнених у зелене (національний колір Ірландії) помітні всюди, де проживають ірландці.

З ім'ям святого Патріка пов'язано безліч легенд, наприклад, що він за допомогою трилистого конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці. «Так само, як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах», – це фраза святого вже стала хрестоматійною.

Ще одна забава Дня Святого Патріка – лов лепреконів (гномообразних черевичників, що володіють таємницями місцезнаходження скарбів). Так що сьогодні для господарів взуттєвих майстерень оголошується штормове попередження: краще не висовуйтеся, інакше є ризик бути прийнятим за лепрекона і піддатися тортурам власним інвентарем.

Також в цей день...

У 1816 році з англійського порту Ньюхейвен вийшов пароплав «Еліза», який став першим пароплавом, що перетнув Ла-Манш.

1845 – англієць Стівен Перрі запатентував еластичний бинт.

1845 – винайдені найперші гумові стрічки (гумки для грошей). Дрібниця, а випити приємно.

1861 – оголошено маніфест Олександра II про скасування кріпосного права.

1932 – Фінляндія замовила 875 тисяч пляшок спиртного на знак пом'якшення «сухого закону». «Сухий закон» набув чинності 1 червня 1919 року. Використання алкоголю допускалося тільки в лікувальних, наукових і технічних цілях.

1940 – у Москві випробуваний перший танк Т-34.

1941 – у Вашингтоні відкрилася Національна художня галерея.

1950 – штучним шляхом отримано новий радіоактивний хімічний елемент – Каліфорній.

1960 – у Японії вперше в продаж надійшли кольорові фломастери.

1969 – Голда Мейр вступила на посаду прем'єр-міністра Ізраїлю, ставши першою жінкою в історії цієї країни, яка займала високу посаду. Також Голда Мейр побила віковий рекорд. Прем'єром вона стала у віці 70 років.

1989 – під час археологічних розкопок була знайдена мумія знатної молодої жінки, похованої близько 2600 року до нашої ери.

Про знаменитих світу цього...

У 1856 році народився Михайло Врубель. Його талант був дуже багатогранний. Працюючи по 17 годин на день, іноді всю ніч безперервно, він створював нові творіння живопису, графіки, скульптури, монументальні композиції, театральні декорації, винаходив принципи оформлення житлових інтер'єрів.

1938 – Рудольф Нурієв, великий артист великого балету.

1951 – Курт Рассел, американський актор («Великий переполох в маленькому Китаї», «Танго і Кеш», «Зоряна брама», «Втеча з Лос-Анджелеса», «Ванільне небо», «3000 миль до Грейсленда», «Доказ смерті»).

1957 – Дмитро Астрахан, режисер театру і кіно («Ти у мене одна», «Все буде добре», «Зал очікування», «Перехрестя», «Подаруй мені місячне світло», «Темна ніч»).

Не цокаючись...

У 180 році помер Марк Аврелій, римський імператор. Час його правління вважається в античній історичній традиції золотим століттям.

1680 – Франсуа Ларошфуко, французький письменник-мораліст. Історію про підвіски королеви Анни Австрійської, яка лягла в основу роману «Три мушкетери», Олександр Дюма взяв саме з твору Ларошфуко.

1921 – Микола Жуковський, російський вчений у галузі механіки, основоположник сучасної гідроаеродинаміки

1956 – Ірен Жоліо-Кюрі, лауреат Нобелівської премії з хімії та гідна продовжувачка роду Склодовських-Кюрі.

У Харкові...

За постановою Думи від 17 березня 1872 року під будівництво будинків для Харківського Технологічного інституту (ХПІ) придбана земельна ділянка. «Купівлю цю потрібно визнати надзвичайно щасливою: ділянка знаходиться на околиці міста, в самій здоровій нагірній частині його і містить в собі кілька десятин. На ньому чудово розмістилосяся ціле, так би мовити, навчальне містечко і не дивлячись на це в розпорядженні інституту є тепер окрім парку ще ціле велике поле для сільськогосподарських дослідів».

Іменини відзначають...

Василь, В'ячеслав, Герасим, Григорій, Данило (Данило), Констанція, Павло, Уляна, Яків.

comments powered by HyperComments