За гладке життя та клуб мандрівників космічними просторами

П'ятниця, 18 березня 2011, 08:34
80 років тому, 18 березня 1931 року у США були виготовлені перші електричні бритви.
гоління

Історія бритвеного приладдя достатньо забавна. Приблизно у 330 році до Різдва Христова греки і римляни перейняли єгипетський метод гоління за допомогою бронзових скребків. Воїни голили не тільки бороди, але і волосся на голові, щоб вороги не могли за них схопити.

Вважається, що новаторами в області винаходу бритвених пристосувань є військові. Саме вони в різний час творчо підходили до гоління: у перервах між битвами воїни розважалися, наводячи глянець на щоках і підборідді, використовуючи для цього все те, що було під рукою, – шаблю, сокиру або ніж.

Чи треба говорити, що довгий час люди випробовували незручність при голінні. Моряки першими з'ясували, що в морі досить складно без наслідків водити по обличчю гострою бритвою. Але гірше за всю справу з голінням йшли в армії – кількість поранених бійців при необережному голінні постійно росла.

Вирішив цю проблему на початку 19 століття відставний полковник Шик. Він винайшов бритвений станок. Завдяки ньому процес гоління воднораз перетворився на цілком безпечне заняття.

18 березня 1931 року в США почалося виробництво перших електричних бритв. А в 1975 році Марсель Бік винайшов першу одноразову бритву. Так процедура гоління стала швидкою, комфортною і безболісною.

В даний час гоління стало невід'ємною частиною ранкового туалету цивілізованого чоловіка і займає всього 8-12 хвилин.

Також в цей день...

У 1662 році в Парижі почав курсувати перший громадський транспорт – 8-місцева карета

1848 – Угорський сейм ухвалює рішення про ліквідацію кріпосного права в Закарпатській України.

1850 – засновано компанію «Американ Експрес».

1869 – зроблено перше повідомлення про складання Д. Менделєєвим Періодичної таблиці хімічних елементів.

1871 – у результаті збройного повстання парижан і повалення буржуазного уряду була проголошена Паризька Комуна.

1892 – лорд Стенлі засновує кубок для кращої хокейної команди Канади (нині Кубок Стенлі).

1900 – у Голландії створений футбольний клуб «Аякс».

1913 – у Львові створена організація «Українські січові стрільці».

1932 – відкрився найширший міст у світі – Harbour Bridge через Сіднейський затоку. Його будували шість років. ТТХ рекордсмена: висота: 134 м, довжина: 1149 м, заклепок: 6 мільйонів, всі зафіксовані вручну. Площа поверхні, що вимагає фарбування, дорівнює площі приблизно 60 футбольних полів. Загальна вага сталевої конструкції: 52800 тонн.

1952 – у Філадельфії вперше вставлені штучні оптичні лінзи.

1960 – році в ефір вийшла перша передача телевізійного «Клубу мандрівників». Внесена в «Книгу рекордів Гіннесса» як найстаріша програма російського телебачення.

1965 – радянський космонавт Олексій Леонов здійснив перший в історії вихід у відкритий космос, «відпливши» від борту корабля «Восход-2» на один метр. Час перебування поза космічним кораблем – 23 хвилини 41 секунда. Політ людини над планетою могли спостерігати мільйони телеглядачів.

1968 – журнал «Newsweek» оголосив Джиммі Хендрікса «найефектнішим і захоплюючим гітаристом світу».

1993 – у Києві вручені перші українські дипломи кандидатів і докторів наук.

1997 – запатентована найменша комп'ютерна клавіатура (7,62 х 3,048 см).

2004 – рекордно близько від Землі (43 тис. км) пролетів астероїд.

Про знаменитих світу цього...

У 1844 році народився Микола Римський-Корсаков, російський композитор, автор опер «Майська ніч», «Снігуронька», «Царська наречена» і багатьох інших.

1858 – Рудольф Дизель, німецький інженер і винахідник, творець дизельного двигуна.

1874 – Микола Бердяєв, російський релігійний філософ («Витоки і сенс російського комунізму», «Російська Ідея», «Самопізнання»).

1959 – Люк Бессон, французький кінорежисер, сценарист і продюсер. Широкий глядацький успіх у всьому світі принесли Бессону фільми «Таксі», «Блакитна безодня», «Нікіта», «Леон», «П'ятий елемент».

1976 – Джованна Антонеллі, бразильська фотомодель і актриса. На просторах СНД Антонеллі прославилася роллю Жаді-Джад в серіалі «Клон».

1980 – Олексій Ягудін, російський фігурист, Олімпійський чемпіон, чотириразовий чемпіон світу, триразовий чемпіон Європи, дворазовий чемпіон світу серед професіоналів.

1982 – близнючки Тетяна і Ольга Арнтгольц, російські актриси. Сестри запевняють, що зовсім не схожі один на одного. Режисери цю легенду підтримують і запрошують Олю і Таню зніматися виключно поодинці. Ольга стала відомою після серіалу «Весілля Барбі». Тетяна запам'яталася після всенародно улюблених «Талісмана любові» і «І все-таки я люблю». Разом вони з'явилися тільки в детективному серіалі «Навіщо тобі алібі?».

Не цокаючись...

У 1584 році помер Іван IV Грозний, перший російський цар. Іван IV увійшов в історію не тільки як тиран. Він був одним з найосвіченіших людей свого часу, мав феноменальну пам'ять, богословської ерудицією. Цар сприяв організації друкарства в Москві і будівництва храму Василя Блаженного на Красній площі.

1980 – Еріх Фромм, німецько-американський психолог і соціолог, представник неофрейдизму. Серед найвідоміших праць Фромма можна виділити «Здорове суспільство» (1955), «Мистецтво любити» (1956), «Сучасна людина і її майбутнє» (1959), «Душа людини» (1964), «Анатомія людської деструктивності» (1973) , «Мати чи бути» (1976).

2009 – Веремій Парнов, письменник-фантаст, публіцист, кінодраматург. Найбільшу популярність Парнова принесла трилогія про інспектора Люсина, до якої увійшли романи «Скринька Марії Медічи» (1972), «Третє око Шиви» (1975), «Олександрійська гема» (1991, скорочений варіант під назвою «Мальтійський жезл» виходив у 1987-му).

У Харкові...

1893 рік. У Харкові квапляться ввести Міське Положення 1892 року. Наказано зробити підготовчі розпорядження до нових виборів. Дума звертається до міністра внутрішніх справ з проханням зберегти повноваження, принаймні, до закінчення найважливішого з розпочатих нею справ – переоцінки міського майна. На це клопотання отримано негативну відповідь і «в половині березня 1893 року дума склала свої повноваження. Разом з нею припинилося і дію Міського Положення 1870 року».

Іменини відзначають...

Адріан, Давид, Євлампій, Іраїда, Костянтин, Марк, Онисим, Федір.

comments powered by HyperComments