У День весняного рівнодення п'ємо за астрологів

Неділя, 20 березня 2011, 08:35
У давні часи, коли не було календарів, весну визначали по сонцю. Вважалося, що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім, набухання бруньок на деревах, буйне проростання зелені.
гороскоп

Весняне рівнодення (Equinox) – одне з унікальних явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «у момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор».

Говорячи простіше, в цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені, що несуть теплову енергію, падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі.

У День весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі: Іран, Афганістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан – практично всі країни Великого шовкового шляху пов'язують початок нового року з ці явищем природи.

Щорічно в День весняного рівнодення відзначається Всесвітній день Землі. Він проголошений Генеральним секретарем ООН у березні 1971 року. Це день, під час проведення якого за традицією дзвонить Дзвін миру. Його потрійний удар символізує: минуле, сьогодення і майбутнє.

До речі, в астрологів сьогодні професійне свято. Більше десяти років тому західні астрологи запропонували відзначати Міжнародний день астрології саме 20 березня, коли починається астрономічний і астрологічний рік, Сонце в цей час вступає в знак Овна. Так що логічно було б обмити входження в «Овен» зону зоряного календаря.

У найближчу неділю до дня весняного рівнодення відзначається Міжнародний день планетаріїв. Це свято має європейські «коріння», вперше він був проведений в Італії в 1990 році з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Але, як відомо, першість зі створення апарату, подібного сучасного планетарію, належить німецьким ученим – в 1925 році в Єні на заводі Цейса був розроблений і побудований перший універсальний проекційний модуль «Планетарій». Статус міжнародного День планетаріїв придбав в 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії». А вже через рік це свято стало відзначатися ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словаччини, Польщі, Україні та Росії.

День працівників торгівлі, побутового обслуговування населення і комунального господарства з 1966 року відзначався в четверту неділю липня. У 1994 році згідно з Указом Президента України свято було перенесено на третю неділю березня.

А ще 20 березня – Міжнародний день франкофонії: свято всіх, що говорять по-французьки, а також всіх, хто вивчає і люблячих французьку мову.

Також в цей день...

У 1535 році в Росії була проведена перша централізована грошова реформа. Право на ходіння мали тільки нові срібні монети – копійка, гріш і полушка, відлиті на государевому монетному дворі. Той день можна вважати днем ​​народження копійки, так як за великого князя Василя на грошах великий князь зображувався на коні з мечем у руці, тепер же він тримав у руці спис, чому гроші і стали називатися копійнимі.

1833 – вийшло в світ перше повне видання роману у віршах А.С. Пушкіна «Євгеній Онєгін».

1852 – опублікований роман Гаррієт Бічер Стоу «Хатина дядька Тома».

1902 – американський технік Натан Стаблфілд продемонстрував перший мобільний телефон, перебуваючи зі своїм винаходом на пароплаві, який плив по Потомаку, що мало на увазі відсутність будь-яких провідних комунікацій. Факт передачі голосу на відстані підтвердили очевидці. Чи то в той час гідно оцінити новинку ніхто так і не зумів, чи то за всім цим переховувався всього лише трюк у стилі Копперфільда, але технічні характеристики апарата так і залишилися невідомими.

Про знаменитих світу цього...

У 43 році до н.е. народився Публій Овідій, римський поет («Наука кохання», «Метаморфози»).

1639 – Іван Мазепа, державний і політичний діяч, гетьман України (1687-1708).

1828 – Генрік Ібсен, класик норвезької літератури та світової драматургії – творець фантазера Пер Гюнта і п'єси про жіночу емансипацію «Ляльковий дім».

1860 – Едуард Бухнер, німецький вчений-хімік, лауреат Нобелівської премії, автор роботи «Про спиртовому бродінні без участі дріжджових клітин».

1915 – Святослав Ріхтер, радянський і російський піаніст-віртуоз, один з найвидатніших музикантів XX століття.

1933 – Олександр Городницький, російський вчений-геофізик, більше відомий як бард («Сніг», «Дерев'яні міста», «Перекати», «Геркулесові стовпи», «Атланти»).

1948 – Олександр Морозов, композитор-пісняр, автор ряду хітів («Малиновий дзвін», «Будиночок вікнами в сад», «Ти себе побережи», «Фантазер», «В краю магнолій», «Пташечка моя»).

1968 – Катерина Стриженова, актриса театру і кіно, телеведуча програми «Добрий ранок» на Першому.

1965 – Анатолій Журавльов, російський актор («Все буде добре», «День народження Буржуя», «Жмурки»).

Не цокаючись...

У 1897 році помер Аполлон Майков, російський поет післяпушкинского періоду.

1898 – Іван Шишкін, російський художник-пейзажист, який оспівав російські хащі, гаї та ведмедів різного віку.

1947 – Віктор Гольдшмідт, хімік і геолог, один з основоположників геохімії і кристалохімії.

1990 – Лев Яшин, легендарний футболіст, воротар.

У Харкові...

У 1835 році Харківське купецьке товариство постановило збудувати на «новопридбаній землі для базару (так звана Дунінська левада) 70 кам'яних крамниць і два флігелі для харчевні і трактири, Обжорний ряд і толкучий ринок».

Іменини відзначають...

Василь, Євген, Омелян, Єфрем, Капітон, Павло.

comments powered by HyperComments